"Зелените" искат публичен дебат за бъдещето на ски зоната в Банско

Снимка: БГНЕС

Партия "Зелените" иска правителството да проведе обществен дебат за социалния, икономическия и екологичния ефект на концесията за ползване на части от Националния парк "Пирин" за ски зоната Банско, вместо междувемодствена група за решава на тъмно бъдещето на концесионния договор с фирмата "Юлен".

Преди десетина дни кабинетът отмени решение на правителството на Пламен Орешарски за предоговаряне на концесията с "Юлен" с мотива, че не е съобразено със законовите изисквания. Тогава стана ясно, че ще има поредна работна група за решаване на проблемите с договора за ползване на части от парк "Пирин", за които има разминаване в записаните за ползване декари, тези по териториален устройствен правилник и реално експлоатираните.

Според "Зелените" обаче, поради емблематичния характер на концесията на ски зона Банско в Национален парк “Пирин” и изключителната държавна собственост на земите в концесията, трябва да има обществен дебат със специалисти, граждани и граждански организации. Подобна дискусия трябва да включва преценка на климатичните промени и пазарните тенденции, както и характеристиките на ски зона Банско и реалните перспективи за развитие на туризъм на територията на парк Пирин – обект на световното природно наследство, смята партията. В съобщението ѝ се посочва, че дебатът трябва да завърши с консенсусно решение за перспективите пред туризма на годишна база и в частност ски туризма в парк "Пирин", което да залегне в основата на новия план за управление.

Партията иска също да бъдат публикувани правните анализи, доклади, проекторешения и протоколи от досегашните и последващите срещи и заседания на комисии и обществени обсъждания. За същото призоваха преди дни и от неправителствената екокоалиция "За да остане природа в България"

Вземането на тайни решения е сигурен начин за заобикаляне и злоупотреба с интересите на гражданите и обществото, смятат Зелените. По такъв начин беше подписан договорът с "Юлен" АД за концесията в парк Пирин през 2001 г., с подобни похвати правителството "Орешарски“ прие извън дневния си ред решение в полза на концесионера, като манипулира истината за незаконно застроените и безвъзмездно ползвани години наред територии, се заявява с тяхната позиция.

След отмяната на това решение сегашното правителство трябва да избере между пътя на откритост, гарантиране на обществения интерес и спазване на закона и пътя на задкулисието в полза на олигархични интереси, посочват "Зелените". Партията обяви и своето намерение да проведе серия от срещи с партиите от управляващата коалиция по казуса със ски зоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес