"Зелените": Изтеглянето на ЧЕЗ е лош сигнал за икономиката и политическата среда

"Зелените": Изтеглянето на ЧЕЗ е лош сигнал за икономиката и политическата среда

Изтеглянето на ЧЕЗ от българския пазар е силен лош сигнал за инвестиционния климат и политическата среда в България, се казва в позиция на партия "Зелените", разпространена във вторник.

"Липсата на интерес от конкурентни, опитни и разпознаваеми на глобално ниво кандидати за този бележещ значителен ръст частен бизнес означава, че България не се възприема като благоприятна дестинация дори от представители на консервативни и регулирани бизнес сектори", коментира партията.

"Зелените" казват, че ЧЕЗ има пълната свобода да избере купувач на бизнеса си, но това е тест за българските институции, които трябва да проверят състоятелността на този купувач, който ще управлява стратегически за цяла България бизнес.

"Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране трябва ясно и непоколебимо да отговорят на обществените съмнения за непрозрачна собственост и скрити интереси, прозиращи зад неизвестният семеен бизнес от Пазарджик. Полезна отправна точка за необходимите анализи и компетенции на новия собственик на ЧЕЗ България би следвало да бъдат заложените още в предприватизационния процес критерии", се казва в позицията.

"Зелените" критикуват изказването на Бойко Борисов от Лондон, че ЕС трябва да превърне АЕЦ "Белене" в регионален проект. Според партията тази позиция изпраща грешен сигнал към Балканите и ЕС относно целите и приоритетите на България в ключовия етап на междуинституционални преговори по пакета "Чиста енергия за всички". "Зелените" казват, че България трябва да се профилира в нишови високотехнологични сектори като дигитализацията на енергийната система и технологии за възобновяеми енергийни източници.

"Тази възможност би била тотално унищожена с решението на правителството да употреби потенциала на регионалното сътрудничество с цел да реанимира мъртвеца АЕЦ "Белене", твърди се в позицията на партията.

Споделяне

Още от България