Зелените от седем страни искат нови мерки срещу замърсеното Черно море

Зелените от седем страни искат нови мерки срещу замърсеното Черно море

Спешна среща на Черноморските страни за приемане на нови мерки срещу  засилващото се замърсяване на водоизточника, поискаха зелените партии в  Турция, България, Румъния, Молдова, Украйна, Русия и Грузия в декларация по повод Деня на Черно море, който се отбелязва на 31 октомври.

В нея се посочва, че Черно море е много болно от непрекъснатото замърсяване от страните около него, загубило е  биоразнообразието си и рибният запас е сринат.

Поради тази причина е нужно да се установи контрол върху биологичното разнообразие в морето, което е от полузатворен тип, и да се приложат драстични ограничения върху риболова, посочват еколозите..

От селскостопански, домашни и индустриални източници по брега се изливат азотни и фосфорни съединения и канални води, като така се формират 70 процента от замърсяването на морето. Останалата част идва по река Дунав. На практика 17 страни допринасят за промяната на екосистемата във водоизточника.

Прекомерният риболов е променил хранителната верига в Черно море, но само неговото ограничаване без контрол върху замърсяванията и биоразнообразието няма да промени нещата, отбелязват еколозите, позовавайки се на проучвания на Националната академията на науките на Великобритания.

"Изглежда, че нашите правителства не приемат тази катастрофа за толкова сериозна",  пише в  декларацията на Зелените. Те смятат, че проблемите със замърсяването на Черно море не могат да бъдат решени по отделно, страна по страна. "Единствено чрез ефективно международно сътрудничество може да имаме шанс за успех. Именно заради това, по случай Международния ден на Черно море 2007, призоваваме нашите съграждани, гражданското общество и правителствата и всички международни институции да действат незабавно", заключава декларацията, подписано от българската Зелена партия, турската Йесилер, румънската Верци, молдовската екологична партия Алианс Верде, украинските Зелени, руските Зелена алтернатива,  Зелена Русия и екофракцията на партия Яблоко.,както и грузинската Sakartsvelo's mtsvaneta partia.

Споделяне

Още от България