"Зелените" поставиха пет условия за коалиция с Реформаторския блок

Партия "Зелените" е готова да започне същински преговори за общо явяване на изборите с Реформаторския блок, но само ако дясноцентристката коалиция приеме техните пет условия. В противен случай разговорите ще бъдат прекратени. Това съобщиха от партията в сряда.

"Зелените" наричат тези условия "Зелена демаркационна линия". Те са следните – да се отстоява забраната за използване на генно модифицирани организми (ГМО) в земеделието. "Зелените" държат да се запази забраната за проучване за шистов нефт и газ, както и да не се допуска изграждането на ядрени мощности.

Извън енергетиката те настояват да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в природен парк Витоша, освен на заслони, хижи, водохващания, пречиствателни съоръжения и сгради за управлението на парка. Те настояват за пълна забрана за жилищно, туристическо и спортно строителство на 2 километра от черноморския бряг в защитените зони по местообитанията от НАТУРА 2000 и в местностите Кара дере, Паша дере и къмпинг Корал.

Последното условие е в листите на бъдещата коалиция да не се допускат бивши щатни и нещатни сътрудници на ДС и военното разузнаване. Те настояват и за лустрация. Ако тези условия не бъдат приети, то "Зелените" ще се явят самостоятелно на изборите.

 

Партията на природозащитниците решила да проведе преговори за общо явяване на избори с Реформаторския блок заради публичните изявления на дясноцентристите, че са готови за коалиция.

 

На проведено Национално събрание на "Зелените" 72.5% от делегатите са гласували мандат за създаване на група за разговори с Реформаторския блок с цел обсъждане на възможно общо явяване на изборите. Според плана тази група трябва да работи до 25 август, след което предложеното споразумение трябва отново да бъде поставено за одобрение от Националното събрание на "Зелените".

Партия "Зелените" бяха част от Реформаторския блок при създаването му, но решиха да напуснат преди началото предизборната кампания за европейския вот. Причините бяха, че няма пълно припокриване на идеите на другите партии в блока с тези на "Зелените", както и че "Зелените" на европейско равнище изпращат своите представители в друго европейско политическо семейство – това на "Зелените". Представителят на РБ в Европарламента Светослав Малинов стана част от групата на Европейската народна партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България