"Зелените" с оферта за данъчна ваканция за бизнеса в бедните региони

Предлагат кардинална реформа на еврофондовете, за да стигат парите до хората, а не до олигархията

"Зелените" с оферта за данъчна ваканция за бизнеса в бедните региони

Данъчна ваканция, по-нисък праг на инвестиция, повече пари от Програмата за селските райони, стипендии за студенти и по-високи заплати за учители и лекари, които работят в бедните региони у нас. Това са част от предложенията на партия "Зелените" за развитието на бедните региони представени пред журналисти в София.

Идеята за наливане на 500 млн. лева държавни средства за финансиране на индустриални предприятия в бедните райони е пореден римейк на политиката "нашите хора да усвоят едни пари под благовидна форма", каза лидерът на партията Владислав Панев.

БСП излезе с идея за създаване на специален фонд за бедните региони с капитал от 500 млн. лв. Правителството на Пламен Орешарски, което беше подкрепяно от БСП и ДПС направи подобен фонд – "Публични инвестиционни проекти", чрез който раздаде около 500 млн. лв. за ремонт на пътища, ВиК проекти и спортни площадки по селата. Тяхната инициатива беше продължена от втория кабинет на Бойко Борисов, но под скрита форма чрез разпределяне на пари по бюджетите на отделните министерства.

"Свидетели сме на такива сценарии непрекъснато, като няма значение дали клиентелата на ГЕРБ или на социалистите ще се облагодетелства от многото безсмислени проекти в малките общини. Това е път към укрепване на един олигархичен тип икономика като този в Латинска Америка през 80-те години и, в крайна сметка, към финансовото затъване на тези общини поради невъзможност да обслужват разходите за поддръжка на построеното", коментира Панев.

Той прогнозира, че редица малки общини ще фалират през следващите 10 години, защото не могат да си покриват разходите.

Към момента 36 общини имат проблеми с финансите и са в процедура по финансово оздравяване по данни на Министерството на финансите. Сред тях са не само малки общини, но има и областни центрове като Смолян, Видин, Перник, Сливен, Ловеч и други.

"След 20 години и милиарди изхарчени пари ще победим безработицата в най-бедните региони у нас, защото там няма да останат хора", пошегува се Панев.

Данъчни стимули за бедните региони

За да не се случи това, "Зелените" предлагат комплекс от мерки, които ще осигурят връщане на предприемаческия дух в най-бедните общини на България.

За целта е нужно да се въведе по-нисък праг на инвестицията за инвеститорите в клас А. По този начин държавата ще се ангажира да изгражда нужната инфраструктура, която практически липсва в много общини.

Предлага се още данъчна ваканция от 10 години за местни компании с печалба до 100 хиляди лева годишно. Идеята е парите да остават на място, а не да бъдат иззети от държавата, която след това с лека ръка да ги раздава на олигарсите, посочи Панев.

"Зелените" искат по-високи заплати за учители и лекари, защото работата им в бедните региони е изключително важна за дългосрочното им развитие.

По-голям дял от средствата от Програмата за развитие на селските райони също трябва да се насочва към бедните региони, смятат "Зелените".

Те предлагат да се оказва помощ и реклама за специализация на отделни населени места и региони за налагането на специфични географски марки в туризма и земеделието, като например Смядовска луканка.

Студентите от бедни региони да получават стипендии, ако имат сключен договор с местна компания за работа след дипломирането си, настояват от партията.

Според представителите ѝ в селата трябва да има повече полицаи за охрана на имуществото и реколтата.

В 25-те най-бедни общини трябва да има ваканция за плащане на местни данъци, смятат още „Зелените“.

Предлага се още за реализиране на проекти, финансирани с европейски средства в тези общини, да се дават повече точки при кандидатстване. В момента това се прави по оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност".

Освен това се предлага Българската банка за развитие да финансира приоритетно компании от бедните региони, вместо да кредитира проекти на едрата олигархия, както е в момента.

"Зелените" искат още и бърза връзка и интеграция на всички региони с пътната инфраструктура на страната.

Успешните български фирми, които пробиват на чуждите пазари, не се занимават с усвояване на еврофондове или продажба на билетчета от лотарията, каза Панев.

Според него, за да се успява, е нужно добро образование, свободен дух и инициатива, а държавата в момента не създава условия за развитието на тези качества у хората.

Само така България ще може да постига годишен ръст от поне 6-8% и ще се приобщим като пълноценни граждани към свободния свят. Не можем да си позволим да се превърнем в просяците на Европа, смята Панев.

Радикална промяна в управлението на еврофондовете

Радикална децентрализация на еврофондовете, така че парите да работят за благосъстоянието на гражданите, а не само за олигарсите искат още "Зелените". Те предлагат подготовката на реформата да започне сега и да се приложи в началото на 2021 г., когато започва новия програмен период.

"Гражданският мониторинг на еврофондовете показва, че тяхното управление страда от структурни слабости, които пречат на успеха", каза Петко Ковачев, експерт по мониторинг на еврофондовете, който е последователен противник на магистрала по стария път на Кресненското дефиле.

"И докато БСП се готвят да раздават пари от бюджета, оставяйки както винаги европарите под контрола на ДПС, то ГЕРБ показа здрава ръка при централизацията на евросредствата. ГЕРБ неглижира изпълнението на предварителните условия, записани в Споразумението за партньорство и сега България е на път да загуби средства поради неизпълнението им. Опростяването на дълговете на общини, натрупани по финансови корекции на проекти, е вид политическо изнудване: "Ако слушате – дълговете ви ще бъдат опростени!", каза Ковачев.

Ковачев предлага пълна децентрализация на оперативните програми "Регионално развитие", "Енергия и климат" и "Човешки ресурси" – по една за всеки от шестте региона за развитие.

Той настоява също за частична децентрализация по "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони – по една национална и шест регионални оперативни програми.

Трябва да има и децентрализация на програмирането и управлението на програмите за трансгранично сътрудничество, а също и възможност за прехвърляне на средства между идентични регионални оперативни програми след междинна оценка на ефективността.

Очакванията са децентрализацията да доведе до повишаване капацитета за самоуправление и вътрешно регионално сътрудничество, посочи Ковачев. По думите му другите ефекти са "разделение на труда" между правителството, което да насочва, контролира, подкрепя и санкционира, и местните и регионални власти, които да програмират, решават и изпълняват сложни задачи по цялостно регионално развитие.

Дългосрочните ефекти ще са повишаване на заетостта и доходите, бум на предприемачеството и намаляване на корупцията. Всичко това ще определи успеха на европейското финансиране и на европейската солидарност като цяло, смята Ковачев.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?