"Зелените улици" в София се свиха наполовина, заради недоволни жители

Столичният булевард "Дондуков" става "зелената улица" от 31 юли и паркирането ще е забранено през почивните дни

"Зелените улици" в София бяха свити наполовина, заради недоволството на хората, живеещи на тях, че няма да имат право да паркират автомобилите си през почивните дни.

Така, вместо на шест столични улици, инициативата свободни от автомобили улици през почивните дни ще се реализира на три. Това реши Столичният общински съвет в четвъртък.

Това са ул."Иван Вазов" в частта от ул. "6-ти септември" до ул. "Кузман Шапкарев", в която почти няма жилищни сгради.

Втората централна градска част, по която също няма да има движение на автомобили е участък по бул. "Цар Освободител" от ул. "Г.С. Раковски" до бул. "Дондуков".

Трета е ул. "Княз Александър I" пред БНБ.

Те ще бъдат затворени за автомобили през почивните дни от 31 юли до 22 септември. Забраната за паркиране и преминаване на коли ще започва да тече в петък в 18:30 часа и ще приключва в 16 часа в неделя.

Краят на инициативата през септември ще бъде отбелязан с традиционното затваряне на целия център на София за автомобили, което ще се проведе за шести път.

Първоначалните планове на общината бяха изцяло пешеходна да стане ул. "Сан Стефано", а ул. "Ангел Кънчев" да се освободи от коли в участъка от ул. "Гладстон" до площад "Гарибалди". Предвиждаше се ресторантите и кафенетата да изнесат повече маси на открито, за да могат хората да се срещат.

След обявяването на инициативата "Зелени улици" обаче се оказа, че живеещите по "Ангел Кънчев" събират подписка да бъдат извадени от проекта, вследствие на което от градската управа решиха да проведат допълнителни консултации с тях.

"Проведохме срещи и дискусии с хората, които живеят и работят на тези улици в центъра. Искахме те да се включат в инициативата по свое желание. За съжаление се оказа, че от страна на живеещите по "Сан Стефано" и по "Ангел Кънчев" има съпротива, за която и районните кметове не можаха да убедят хората. Така на практика проектът "Зелени улици" се сви доста. В същото време бе решено след всеки изминал уикенд да се събираме и да отчитаме как е преминал той, какво може да се подобри, има ли пропуски и т.н. Моето виждане е, че ако покажем успешен модел, постепенно той сам ще бъде поискан и от хората от други части на София", коментира един от вносителите на предложението за "Зелени улици" - общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева.

Столичните съветници са решили още да не се затваря и улица "Цар Иван Шишман" от "Граф Игнатиев" до ул. "Паренсов", заради предстоящ ремонт в участъка.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?