Зелените в ЕП издигат четирима кандидати за председател на ЕК, сред тях и българин

Зелените в ЕП издигат четирима кандидати за председател на ЕК, сред тях и българин

Групата на Зелените в Европейския парламент представи в понеделник едновременно четирима кандидати за председател на Европейската комисия. По-рано днес заявката си подаде Марош Шефчович (ПЕС), а миналата седмица пръв поведе състезанието Манфред Вебер (ЕНП).

Зелените ще избират между Петра де Сютер (Белгия), Бас Ейкаут (Холандия), Франсиска (Ска) Келер (Германия) и Атанас Шмидт (България). Шмидт е зам.-председател на Зелената партия в нашата страна и е програмист.

Предвижда се Зелените да оставят списъка отворен до 28 септември. На 23-25 ноември в Берлин те ще потвърдят основния си водещ кандидат за ЕК. До края на годината се очаква и останалите водещи европейски партии да се спрат на единна водеща кандидатура. След това окончателните кандидати ще търсят подкрепа до изборите за евродепутати през май догодина.

Партията, която спечели мнозинство в ЕП, би следвало да представи водещия си кандидат за следващ председател на ЕК. Последната дума кой ще ръководи комисията ще имат Европейският съвет и ЕП. Предвижда се новата ЕК да бъде съставена следващата есен.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?