Зелените в ЕП притеснени от концентрацията на власт чрез Пеевски

“С избора на Делян Пеевски новото правителствено мнозинство създаде една безпрецедентна и взривоопасна концентрация на власт, каза говорителят по конституционните въпроси на Зелените в Европейския парламент Гералд Хефнер, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ в петък вечерта. Той допълва, че дори само разширените правомощия на преструктурираната ДАНС, която Пеевски трябва да ръководи, са притеснителни.

 

“Да се повери такава власт на един така или иначе влиятелен медиен магнат, който беше принуден да се откаже от правителствен пост в миналото заради подозрения в изнудване и който по всяка вероятност е замесен в многобройни, неразкрити корупционни афери, свидетелства за крещящо неразбиране какво е “върховенство на закона", посочва Хефнер.

 

По думите му въпросите, свързани с националната сигурност и контрола върху тайните служби, са сред най-деликатните в една демократична страна и подобна отговорност може да бъде възлагана единствено на хора, които без никакви съмнения се подчиняват на принципите на правовата държава и чиято "независимост" не е мъгляво обвита в икономически интереси и политическа дейност. “Явно е, че Г-н Пеевски, който вече е заплашвал политици от опозицията, не отговаря на тези критерии", допълва представителят на Зелените

 

Според председателя на групата на Зелените в ЕП Ребека Хармс масовите протести на хората в България показват, че изборът на Пеевски е неприемлив. Тя посъветва правителството на България да вземе предвид недоволството на хората и “чрез бърза корекция на избора си за ръководител на тайните служби да възвърне доверието в правителството и политическите институции, преди кризата на доверието да е ескалирала".

Споделяне

Още по темата

Още от България