"Зелените" вече се казват "Зелено движение"

"Зелените" вече се казват "Зелено движение"

Партия "Зелените", която участва в коалицията "Демократична България", вече има ново име – "Зелено движение". До това се стигна заради решение на Върховния касационен съд (ВКС) от края на март.

В неделя се е провело Национално събрание на партията, където е било решено тя вече да се казва "Зелено движение". Съдебното решение стана причина да не се вписва името на партията в бюлетината за предстоящите евроизбори, въпреки че участва в "Демократична България".

Докато партията се подготвяше да смени името, коалицията се регистрира в Централната избирателна коалиция за участие в изборите, а преди два дни регистрира и листата си, в която са включени и представители на "Зелено движение".

Водач е зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев. Второто място в листата е за предложения от "Да, България" Стефан Тафров. Първият кандидат на "Зелените" ще е на трето място в общата листа. В в нея от тази партия са и Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група Ревю) и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация).

Мотивът за решението на ВКС беше, че преди "Зелените" ссъ същото име се е регистрирала друга партия.

"За съжаление натискът към нас идва буквално в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент, и то в момент, когато "Зелените", като част от обединението "Демократична България", имаме всички шансове да се превърнем в реален политически фактор, който се противопоставя на корумпираното и популистко статукво", казаха от партията след излизането на решението на ВКС.

Тогава от съда подчертаха, че в България "има над 100 регистрирани партии, често с близки имена с повтарящи се цели думи и изрази и това не е проблем за съда, съответно за тяхното съществуване и явяване на избори". 

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019