Зеленият ров в столичната градина "Кристал" остава и след ремонта

Зеленият ров в градината "Кристал" преди да започне ремонтът

Зеленият ров, който е една от характерните черти на софийската градина "Кристал", ще съществува и след ремонта на пространството, който тече в момента. В това увериха от Столичната община, както и от проектантския екип, разработил проекта за обновлението на пространството.

Поредните обяснения за ремонтите в центъра на София се наложиха, след като във Фейсбук бяха разпространени снимки от градината, на които се вижда, че в рова са натрупани купчини с пръст. Опасението на потребители на социалната мрежа е, че ровът ще бъде запълнен и изравнен с горното ниво на градината.

"По проект релефът на градината "Кристал" се запазва. Предвижда се обаче подмяна на хумусния слой на зелените площи и точно това се прави в момента. Отнема се старият хумус, който вече е загубил качествата си и ще се сложи нов 10-сантиметров слой", коментира пред Mediapool един от проектантите арх. Методиева от студио "А.Д.А.", което е автор на проекта за ремонт на центъра. Тя добави, че в момента в рова е натрупан хумусът за цялата градина, който в последствие ще бъде разпределен. Арх. Методиева добави, че и камъните, които се намираха в рова преди започването на ремонта, ще бъдат върнати на местата си.

"Градината "Кристал" е паметник на градинското и парково изкуство. Оформилият се във времето релеф с денивелация на терена е част от нейния характерен облик, които се запазва и с проекта за реновиране", обясни във Фейсбук и кметът Йорданка Фандъкова. Тя също потвърди, че в момента се подменя хумусът и добави, че в градината ще бъдат засадени 52 нови дървета - чинар, липа, кедър и смърч.

Фандъкова и арх. Методиева припомниха, че падината в гадината „Кристал“ се е оформила в следствие на започнат, но недовършен строеж от началото на ХХ век. През 1914 г. на мястото е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Заради войните, строежът не е реализиран и през 1927 г. денивелацията е оформена като част от парковото пространство на градината срещу Военния клуб.

В градината "Кристал" се поставя и нова настилка. Според автора на проекта за ремонта - арх. Иво Пантелеев, тя е същата, като плочите пред църквата "Св. Седмочисленици", за да може двете пространства да си кореспондират. Изборът на шарка за плочите до църквата беше подложен на критики, тъй като много хора решиха, че те приличат на плочки за баня или кухня, но не са подходящи за центъра на града. Арх. Пантелеев обаче не приема това мнение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?