Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Зеленият" ток вече няма да се плаща само от бита

22 коментара
"Зеленият" ток вече няма да се плаща само от бита
При определянето на цените на електроенергията от юли 2009 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще промени досегашната практика скъпият ток, произведен от възобновяеми енергийно източници (ВЕИ), да товари само сметките на битовите потребители и малките предприятия, които са на регулирания пазар.

Това стана ясно в четвъртък по време на национално съвещание по проблемите на развитието на ВЕИ, в което участваха представители на регулатора, на НЕК, на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и на електроразпределителните предприятия (ЕРП).

В момента ЕРП-ата, които са длъжни да изкупуват по преференциални доста по-високи цени тока от вятър, слънце и вода, калкулират разходите си в тарифите за битовите клиенти и малките фирми. По този начин например абонатите на Е.ОН, която обслужва Североизточна България, където са съсредоточени вятърните паркове и има още много заявки за нови, плащат значително по-висока цена от останалите потребители в страната за изпълнение на ангажименти на държавата за опазване на околната среда.

Големите заводи, които се снабдяват с енергия от свободния пазар, не участват солидарно в заплащането на цената за зелена енергия и всъщност индустрията, която най-силно замърсява околната среда, ползва и "мръсна" енергия, посочи пред форума председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

Той заяви, че тази практика ще се промени и до началото на юли ще се изработи механизъм за разпределяне на цената на "зелената" енергия върху всички потребители.

Финансистът на НЕК Лилия Иванова предложи това да стане в цената за пренос на електроенергията, като освен ВЕИ-тарифите от регулирания пазар да се извадят и цените за изкупуване на тока, произведен от топлофикациите по комбиниран начин.

ЕВН, която снабдяваща с ток Югозападна България, подкрепи идеята. Шушулов определи този вариант е възможен, но си остави вратичка токът от алтернативни източници да присъства като отделен ред във фактурата за крайните потребители след 1 юли 2009 г.

Той успокои, че засега това няма да се отрази сериозно на сметките, защото в момента делът на зелената енергия у нас е под 1 процент, но той ще расте докато стигне европейските нива. Очаквал се истински бум на инвеститорите във ВЕИ-проекти в България, тъй като много европейски страни са спрели развитието на алтернативните си източници на енергия именно заради прекалено високата ѝ цена и сега те се ориентирали към България, където преференциалните тарифи са почти като останалите в ЕС, каза Шушулов.

Съмнения за бурен ръст на ВЕИ проекти

От ЕРП-ата обаче коментираха, че извън проблемите с цената, България няма да може да понесе подобен ръст и заради проблемите със сегашния капацитет на преносната мрежа.

Досега са дадени заявления за над 8000 МВ ВЕИ-мощности и ако всички те се изпълнят, трябва да строим още една паралелна мрежа за снабдяване, заяви Венцислав Заков от ЕСО.

Това са разходи, които трябва да е ясно кой ще ги плати, допълни експертът. Той очерта като проблем и отсъствието на критерии, които да открояват сериозните ВЕИ-инвеститори от несериозните, тъй като НЕК и ЕРП-ата трябва да имат гаранции, че като строят далекопроводи за присъединяване на тези обекти, те действително ще се реализират.

Проблемът е, че инвеститорът не е длъжен да участва в построяването на мрежата до неговия обект, каквато практика има в други европейски страни. Затова дистрибуторът се нуждае от сигурност, че ще може да си възвърне вложенията в мрежата.

За Германия, Испания и Великобритания процентът на зелената енергия е 4-5 на сто, но в Дания достига 15 на сто, посочиха от Е.ОН. Техният представител Пламен Стефанов коментира обаче, че в повечето европейски страни зелената енергия не присъства като отделен ред във фактурата за потребителите и това не е необходимо да се въвежда в България. Ако все пак регулаторът реши клиентите да са информирани колко плащат за ВЕИ-енергия, то доста преди 1 юли ДКЕВР трябва да даде указания как да стане разделянето на този ред в сметката, по каква цена и как да се отчита потреблението.

В Германия например има такъв ред в сметката, която обаче се изпраща веднъж на 12 месеца за потреблението в предходната година. С едномесечното отчитане на консумацията в България това ще е трудно, посочиха от Е.ОН.

Пак спор за цените и инвестициите

От ЕВН, на чиято територия също са разположени голяма част от ВЕИ-проектите в България, коментираха, че цената на продаваната от тях енергия при сегашното разпределение само за бита се товари с 14 на сто и ако се разпредели върху всички потребители, включително тези от свободния пазар, юлските цени може да се повишат с по-малко от първоначално планираните 10 на сто.

Шушулов обаче за пореден път даде да се разбере, че възнамерява да свали цените на тока от юли значително под исканото от ЕРП-ата. В същото време обаче той каза, че ще признае всички разходи на тримата снабдители и на НЕК за присъединяването на алтернативни проекти към мрежата им, което противоречи на думите му от преди два дни, че ще ореже инвестициите на дружествата до минималното за поддръжката на електроразпределителната мрежа, така че да се гарантира сигурността на доставката.

В четвъртък регулаторният шеф призна, че мрежата на ЕРП-ата, особено тази ниско напрежение, е в окаяно състояние, но в условията на криза въобще не е склонен да вдига цените за крайните потребители.

Председателят на Управителния съвет на Е.ОН България Гюнтер Шуберт обаче посочи, че не е добра идеята на ДКЕВР да намали инвестициите на електроразпределителните дружества при положение, че са необходими за мрежата и намаляването на авариите, а в условията на икономическа криза бизнесът в България се нуждае от поръчки и има нужда от парите на ЕРП-ата, планирани за закупуване на материали от местни фирми.

По-скъпият ток ще дисциплинира потребителите

Любош Павлас, регионален мениджър за България на ЧЕЗ, снабдяваща западната част на страната, посочи, че по принцип високата цена на тока има дисциплиниращо влияние върху потребителите и това е важно за развитието на енергийната ефективност, тъй като България е в дъното на европейските таблици по този показател. По-високи цени на тока ще принудят клиентите да инвестират и в енергоспестяващи мерки и изолации на сгради и от своя страна това ще има положителен ефект върху строителството, което е сред най-потърпевшите от финансовата криза.

От ЕРП-ата посочиха, че държавата трябва да прояви по-голяма съпричастност към увеличаването на енергийната ефективност на жилищните сгради, вместо постоянно да натиска цените на тока. Така хората при по-високи тарифи на ел.енергията, ще ползват по-малко и с по-високи цени на тока ще плащат старите си сметки, а и мерките за опазване на околната среда ще бъдат постигнати с по-голям ефект.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Рони
  #23

  напомняща за най-"добрите" години на комунизма. "Умниците" от ЕС след като ни принудиха да затворим4-те реактора на Козлодуй, произвеждащи ток за 2 стотинки за квтч., сега ни принуждават да строим централи на вятър за по 20 стотинки киловатчаса и соларни PV-панели за по 70 стотинки квтч.Нека всеки БЪЛГАРИН сам си направи сметката, колко ще му струва електроенергията след 3-4 години!

 2. Алеко
  #22

  да се плаща от тези, които го желаят и налагат: Представителствата на ЕС и посолствата на европейските страни, фирмите с европейско участие и друго участие, които се натискат да изграждат у нас зелени електроцентрали, резиденциите и домовете на чужди граждани от европейските страни, офисите на зелените партии и членовете на такива партии.

 3. цезар
  #21

  Айде дай сега нещо за летящите чинии,за евреите или за съдът в Костинброд.

 4. az
  #20

  Не е ли време да ходят да дисциплинират собствените си потребители?Защо прокуратурата все още не се е намесила при положение, че със сключването на договора с ЧЕЗ е очевидно, че е създадена възможност на друга държава да се меси във вътрешните работи на БГ. На всякъде по света това е недопустимо и се третира като заплаха за националната сигурност.

 5. ВЛАК GT
  #19

  ПАК ГЛУПОСТИ.Енергията има борсова цена на т.у.г. и пропорций за различните горива. Кой му изнася да произвежда. Какви са тези преференциални изкупни цени?"Енергетиците" унищожиха речищата на високо планинските реки и не само, като ги направиха пущинак.Ами екотакси за това?Рушиш плащаш."Спотртягите" разрушиха планините с разни писти и "съоръжения". Виж Банско"Строителите" разрушиха речищата и ги направиха необитаеми с безконтролно извличане на баластра."Дърварите" изсекоха и изподпалиха горите.КОРУПЦИЯ МУ Е МАЙКАТА !!!!

 6. Попов
  #18

  а, Алеко???

 7. Дебилчо
  #17

  8000 МВ са 8 броя 1000 МВ атомни реактора! Къде отиваме тогава? Как ще мрънкаме за 3 и 4 реактор на АЕЦ Козлодуй? Какво ще правим с АЕЦ Белене? Как ше се нагушиме тогава, аааа?ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСНЕ!

 8. Алито
  #16

  Драстичен спад в износа на еленергия, е оревал орталъка вестник "Монитор" днес. Точно така - един от многото вестници на Доган. Те цитират въпросната енергосреща, за която става дума тук и конкретно - шефът на НЕК Мардик Папазян. Износът можело да спадне още повече, а също така и цената на тока за износ. Имало криза, икономиките не работели и пр. Ве тия хора какви са, ве, ми те едно към едно повтарят предупрежденията не на кой да е, а на най-лютия си враг Иван Костов, който предупреди за пореден

 9. Попов
  #15

  1. България трябва да покрие средните нива за ЕС за енергийна ефективност на икономика и дом - това означава че намалението на електроенергия в следващите 5 години ще намалее 3 пъти2. България трябва да увеличи дела на ВЕИ до 12% в следващите 5 години (в момента е под 1%) и оттам ще дойдат допълнителни сериозни мощностиИ двете точки са ангажименти на Б-я към ЕС и ако не бъдат изпълнени ще текат глоби докато бъдат изпълнени !!!!Единствените които имат полза от АЕЦ Белене са мафиотите които държат и преразпределят ядрената енергия в България и заради чиято печалба българите бяха на режим на тока 10 години през социализма !!!

 10. поп Грую
  #14

  Неу може да съобрази ,че ако токът от АЕЦ "Козбодуй" е по-евтин ,то е затова ,че тази централа е напълно амортизирана (във финансовия слисъл), а и във физическият ,защото Теоретичния срок на служба на спрените реактори е 20102 г.Тогава със или без искане от ЕС ,ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СПРЕНИ ,АКО В ТАЗИ ДЪРЖАВА ИМАМЕ НОРМАЛНИ,НЕКРАДЛИВИ И ОТГОВОРНИ УПРАВНИЦИ. За това време ,със парите от компенсациите ,вожеше да бъде построен един 1000 МВт реактор на площадката в Козлодуй,на мястото на спрените реактори.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.