"Зеленият" ток вече няма да се плаща само от бита

"Зеленият" ток вече няма да се плаща само от бита
При определянето на цените на електроенергията от юли 2009 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще промени досегашната практика скъпият ток, произведен от възобновяеми енергийно източници (ВЕИ), да товари само сметките на битовите потребители и малките предприятия, които са на регулирания пазар.

Това стана ясно в четвъртък по време на национално съвещание по проблемите на развитието на ВЕИ, в което участваха представители на регулатора, на НЕК, на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и на електроразпределителните предприятия (ЕРП).

В момента ЕРП-ата, които са длъжни да изкупуват по преференциални доста по-високи цени тока от вятър, слънце и вода, калкулират разходите си в тарифите за битовите клиенти и малките фирми. По този начин например абонатите на Е.ОН, която обслужва Североизточна България, където са съсредоточени вятърните паркове и има още много заявки за нови, плащат значително по-висока цена от останалите потребители в страната за изпълнение на ангажименти на държавата за опазване на околната среда.

Големите заводи, които се снабдяват с енергия от свободния пазар, не участват солидарно в заплащането на цената за зелена енергия и всъщност индустрията, която най-силно замърсява околната среда, ползва и "мръсна" енергия, посочи пред форума председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

Той заяви, че тази практика ще се промени и до началото на юли ще се изработи механизъм за разпределяне на цената на "зелената" енергия върху всички потребители.

Финансистът на НЕК Лилия Иванова предложи това да стане в цената за пренос на електроенергията, като освен ВЕИ-тарифите от регулирания пазар да се извадят и цените за изкупуване на тока, произведен от топлофикациите по комбиниран начин.

ЕВН, която снабдяваща с ток Югозападна България, подкрепи идеята. Шушулов определи този вариант е възможен, но си остави вратичка токът от алтернативни източници да присъства като отделен ред във фактурата за крайните потребители след 1 юли 2009 г.

Той успокои, че засега това няма да се отрази сериозно на сметките, защото в момента делът на зелената енергия у нас е под 1 процент, но той ще расте докато стигне европейските нива. Очаквал се истински бум на инвеститорите във ВЕИ-проекти в България, тъй като много европейски страни са спрели развитието на алтернативните си източници на енергия именно заради прекалено високата ѝ цена и сега те се ориентирали към България, където преференциалните тарифи са почти като останалите в ЕС, каза Шушулов.

Съмнения за бурен ръст на ВЕИ проекти

От ЕРП-ата обаче коментираха, че извън проблемите с цената, България няма да може да понесе подобен ръст и заради проблемите със сегашния капацитет на преносната мрежа.

Досега са дадени заявления за над 8000 МВ ВЕИ-мощности и ако всички те се изпълнят, трябва да строим още една паралелна мрежа за снабдяване, заяви Венцислав Заков от ЕСО.

Това са разходи, които трябва да е ясно кой ще ги плати, допълни експертът. Той очерта като проблем и отсъствието на критерии, които да открояват сериозните ВЕИ-инвеститори от несериозните, тъй като НЕК и ЕРП-ата трябва да имат гаранции, че като строят далекопроводи за присъединяване на тези обекти, те действително ще се реализират.

Проблемът е, че инвеститорът не е длъжен да участва в построяването на мрежата до неговия обект, каквато практика има в други европейски страни. Затова дистрибуторът се нуждае от сигурност, че ще може да си възвърне вложенията в мрежата.

За Германия, Испания и Великобритания процентът на зелената енергия е 4-5 на сто, но в Дания достига 15 на сто, посочиха от Е.ОН. Техният представител Пламен Стефанов коментира обаче, че в повечето европейски страни зелената енергия не присъства като отделен ред във фактурата за потребителите и това не е необходимо да се въвежда в България. Ако все пак регулаторът реши клиентите да са информирани колко плащат за ВЕИ-енергия, то доста преди 1 юли ДКЕВР трябва да даде указания как да стане разделянето на този ред в сметката, по каква цена и как да се отчита потреблението.

В Германия например има такъв ред в сметката, която обаче се изпраща веднъж на 12 месеца за потреблението в предходната година. С едномесечното отчитане на консумацията в България това ще е трудно, посочиха от Е.ОН.

Пак спор за цените и инвестициите

От ЕВН, на чиято територия също са разположени голяма част от ВЕИ-проектите в България, коментираха, че цената на продаваната от тях енергия при сегашното разпределение само за бита се товари с 14 на сто и ако се разпредели върху всички потребители, включително тези от свободния пазар, юлските цени може да се повишат с по-малко от първоначално планираните 10 на сто.

Шушулов обаче за пореден път даде да се разбере, че възнамерява да свали цените на тока от юли значително под исканото от ЕРП-ата. В същото време обаче той каза, че ще признае всички разходи на тримата снабдители и на НЕК за присъединяването на алтернативни проекти към мрежата им, което противоречи на думите му от преди два дни, че ще ореже инвестициите на дружествата до минималното за поддръжката на електроразпределителната мрежа, така че да се гарантира сигурността на доставката.

В четвъртък регулаторният шеф призна, че мрежата на ЕРП-ата, особено тази ниско напрежение, е в окаяно състояние, но в условията на криза въобще не е склонен да вдига цените за крайните потребители.

Председателят на Управителния съвет на Е.ОН България Гюнтер Шуберт обаче посочи, че не е добра идеята на ДКЕВР да намали инвестициите на електроразпределителните дружества при положение, че са необходими за мрежата и намаляването на авариите, а в условията на икономическа криза бизнесът в България се нуждае от поръчки и има нужда от парите на ЕРП-ата, планирани за закупуване на материали от местни фирми.

По-скъпият ток ще дисциплинира потребителите

Любош Павлас, регионален мениджър за България на ЧЕЗ, снабдяваща западната част на страната, посочи, че по принцип високата цена на тока има дисциплиниращо влияние върху потребителите и това е важно за развитието на енергийната ефективност, тъй като България е в дъното на европейските таблици по този показател. По-високи цени на тока ще принудят клиентите да инвестират и в енергоспестяващи мерки и изолации на сгради и от своя страна това ще има положителен ефект върху строителството, което е сред най-потърпевшите от финансовата криза.

От ЕРП-ата посочиха, че държавата трябва да прояви по-голяма съпричастност към увеличаването на енергийната ефективност на жилищните сгради, вместо постоянно да натиска цените на тока. Така хората при по-високи тарифи на ел.енергията, ще ползват по-малко и с по-високи цени на тока ще плащат старите си сметки, а и мерките за опазване на околната среда ще бъдат постигнати с по-голям ефект.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес