Зеленогорски: Недопустимо е токът да поскъпва при заплати в енергетиката над премиерската

Найден Зеленогорски чна преден план) изрази недоволството си от високите заплати в държавната енергетика, архивна снимка БГНЕС

"Какво вдигане на тока при средни заплати в държавната енергетика между 3600 и 4300 лв.? Това е недопустимо. Енергетиката е станала отделна държава" заяви депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски от парламентарната трибуна в сряда при обсъждането на новите цени на тока, които най-вероятно ще бъдат отложени за август.

Според него удължаването на регулаторния период трябва да е не месец, а половин година и енергийният министър през тридесет дни да докладва за съкращаването на разходите в системата.

Зеленогорски смята за недопустимо средната работна заплата в държавната енергетика да е 3100 лв. и да се иска повишаване на цената на тока. "Аз твърдя, че трябва да се оптимизират разходите, че е недопустимо средната заплата в БЕХ да е 4053 лв., че е недопустимо средната заплата в НЕК да е 3800 лв., в "Булгаргаз" - 3600 лв., в "Булгартрансгаз" - 3600 лв., в АЕЦ е 4300 лв.

Всички от висшия мениджмънт в държавната енергетика получават повече от председателя на Народното събрание, министър-председателя, президента и народен представител, заяви депутатът. Той допълни, че в държавната енергетика се плащат годишно 700 милиона лева разходи за трудови възнаграждения и съотносимите към тях плащания.

"Бих се надявал и министър-председателят, който каза, че никой в държавния сектор няма да получава повече от него, да погледне висшия мениджмънт на държавната енергетика и да слагаме ред", каза още Зеленогорски.

По думите му като червена лампа трябва да се гледат както задълженията на НЕК от 3.7 млрд. лв., където влизат инвестициите в АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък", така и разходите за поливане на цветя в енергетиката и "огромните бюджети за реклама на АЕЦ „Козлодуй“, който, забележете, рекламира стоката си на монополист". "Тук са и огромните спонсорски бюджети, и 20 милиона лева загуба на година на почивните станции в енергетиката," изброи Зеленогорски.

По думите му, Реформаторският блок не може да подкрепи увеличаването на цената на тока  – нито за населението, нито за бизнеса. Според него това е преждевременно решение и енергийният регулатор се нуждае от повече време, за да се усъвършенства ценовия модел.

РБ държи да види резултат от оптимизацията на разходите и от въвеждането на енергийната борса в България и затова удължаване на регулаторния период с шест месеца е "абсолютно закономерно  и нормално и аз бих се надявал колегите от изпълнителната власт, и специално министърът на енергетиката, да бъде малко по-активен по отношения на оптимизацията на разходите и контрола върху всичко, което се случва в държавната енергетика", каза още Зеленогорски.

В момент, в който икономиката си е поела дъх и отбелязва ръст от 2% на БВП, увеличават се инвестициите с около три пъти, което е шанс на бизнеса да влезе в по-сериозна кондиция, не е здравословно да се вдига цената на тока, смята още той. Депутатът настоя от името на Реформаторите на 30 юли министърът на енергетиката да докладва в парламента какви са предприетите мерки и каква оптимизация на разходите е направена.

Зеленогорски призова депутатите да възложат на Сметната палата целенасочени одити на всички държавни предприятия и търговски дружества в енергетиката с над 50 % държавно или общинско участие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?