Зеленогорски обеща законови поправки за криминализиране на разговори между политици и магистрати

Зеленогорски обеща законови поправки за криминализиране на разговори между политици и магистрати

Реформаторският блок (РБ) се готви да внесе законови поправки за криминализиране на разговорите между политици и магистрати. Поводът е скандалът с изпратения до премиера Бойко Борисов SMS за случващото се във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това обяви Найден Зеленогорски, заместник-председател на "Движение България на гражданите" и съпредседател на парламентарната група на РБ.

"Казусът във ВСС е тежък и напрежението няма да се освободи с технически решения и разпечатки. Проблемът е кой е изпратил SMS-а. Трябва да се внесе промяна в закона и да се криминализират такива деяния. През лятото от РБ внесохме промени в Наказателния кодекс, които криминализираха подобни контакти между политици и магистрати – тогава те се видяха на обществото твърде драстични и имаше недоволство", припомни Зеленогорски.

Той уточни, че сега тези промени се преглеждат отново от РБ и ще се внесат повторно, след като лятото бяха оттеглени поради публичното мнение, че са прекалено крайни.

Според Зеленогорски настоящата ситуацията показва, че трябва да има твърди правила на комуникация между политици и магистрати.

"В нормалните държави такива хора не могат да седнат в ресторант и да си говорят - това е част от правилата. Правилата са гаранция, че няма да има натиск от политици към магистрати да се реши в определена посока важно дело например. Така гилдията ще бъде запазена от злонамерени действия на политици", обясни депутатът и допълни, че ако продължи да няма правила, няма да има и отговорност.

Според него не е проблем кметът на областен град да се срещне с прокурора в залата на съда, а за срещата да е информирана обществеността и да се обяви темата публично - например състоянието на базата на прокуратурата в този град. "Но да седнат да си пият питието заедно и да решават делото на брата на този политик не може да е приемливо", каза Зеленогорски.

ВСС се делегитимира в обществената подкрепа и като гражданин, ако съм част от този ВСС, бих си тръгнал веднага, допълни той.

Във ВСС има достойни хора, но отборът не произвежда резултата, който обществото очаква, добави Зеленогорски. Той обясни, че ако всички решат да подадат оставки, тогава възниква нов казус, който може да се реши с избор на нов състав.

В момента органът е разделен на две и с един глас повече или по-малко да се вземат решения по тежки въпроси не е добре, смята Зеленогорски.

Съпредседателят на РБ добави, че ВСС предстои да се раздели на две колегии, според конституционните изменения, като посочи като добро решение представляващият Съвета да се подпомага от двама представляващи двете камари в него.

Надявам се до началото на февруари анексът към коалиционното споразумение с ГЕРБ да бъде факт, каза Зеленогорски. Документът ще оцени напредъка по десет важни приоритета в съдебната реформа, антикорупцията, енергетиката, здравеопазването, образованието, изборното законодателство и други ключови сфери, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?