Зеленогорски обяви, че отива при Кунева, СДС го нарече "кебапчийски котарак"

Найден Зеленогорски

Найден Зеленогорски напусна и СДС, след като преди три дни подаде оставка от зам.-председателския пост в партията. Бившият кмет на Плевен три мандата и знакова фигура на СДС обяви, че се присъединява към политическия проект на Меглена Кунева.

Оттеглянето на Зеленогорски от СДС бе очаквано, защото той бе сред активните поддръжници на Синята коалиция и бе против сближаването на СДС с ГЕРБ. Присъединяването му към проекта на Кунева срещна противоречиви оценки още когато се заговори, че той вероятно ще предприеме тази стъпка.

"След като подадох оставка, обмислях дали да изляза от политиката, или да подкрепя досегашен десен проект, или да участвам в нов десен проект", повтори в четвъртък пред Дарик радио Зеленогорски думите си от неделя, казани пред Mediapool.

"Реших, че след като 22 години от живота ми са минали в борба за свобода, демокрация и просперитет на държавата, е по-честно да я продължа. Обявих пред колегите си в СДС - Плевен, че подавам оставка като председател на Областния съвет на СДС и напускам СДС, като оставам с добри чувства към СДС и към всичко, което се е случило през тези 22 години", допълни той.

"Реших да напусна, защото работих за Синята коалиция и смятах, че тя трябваше да се разшири и надгражда и да обедини автентичната десница, но Националният съвет реши в Пловдив друго - тя да се разтрогне", мотивира постъпката си Зеленогорски.

"Тръгна се по друг път и е очевидно, че обединението на десницата е много трудно осъществимо и аз обмислих възможността да се присъединя към нов десен проект - ще се включа в проекта на г-жа Меглена Кунева - движението "България на гражданите", каза той.

"Смятам, че г-жа Кунева е дала много за България и като министър, и като еврокомисар. Мисля, че имаме общи цели - свобода, демокрация, просперитет, силно присъствие на България в Европа - и затова реших, че ще бъде добре да се включа в този проект и да дам силите си да успеем с движение "България на гражданите", продължи Зеленогорски.

"Желая успех на СДС. Сигурен съм, че ще направят всичко, за да получат добър резултат на парламентарните избори и бих се надявал да бъдат част от българския парламент. Бих работил за евентуално сътрудничество на десните сили", каза още Зеленогорски.

Напускането на СДС от страна на Зеленогорски предизвика язвителната реакция на НИС на СДС, които в по-късните часове на деня разпространиха декларация, която започва с цитат от изявление на бившия лидер на партията Мартин Димитров, който по адрес на изтеглянето на членове и симпатизанти на СДС към политическия проект на Меглена Кунева заяви: “Всички политици от десницата, които отиват при Кунева, са кебапчийски котараци!“

От НИС на СДС питат: “Какъв е Н. Зеленогорски, г-н Димитров?“ и продължават: "призоваваме всички, които не чувстват СДС като своя кауза, да свалят маските си и да заявят публично своите политически намерения. Лицемерието не е ценност на СДС".

"СДС не е и няма да бъде лидерска и апаратна партия. СДС е общност на личности със свободен дух и съзнание, отстояващи принципи и ценности. Нека всеки, който не се чувства част от тази общност, намери своя път там, където смята, че ще е най-полезен и пълноценен", продължава декларацията.

И завършва: "Нека всички, които искат или са поели ангажименти да подарят СДС някому, да не се крият зад оставки, а да направят крачката сами и с чест да извървят пътя си. Ако те се ползват с доверието на демократите, те сами ще ги последват".

Споделяне

Още по темата

Още от България