Зеленогорски: Печелившата формула за президентските избори е сила и интелект

Реформаторският блок търси кандидат за челно класиране

Зеленогорски:  Печелившата формула за президентските избори е сила и интелект

Реформаторският блок (РБ) не търси компромисна фигура, а силен кандидат за челно класиране, който да мобилизира и гласове от патриотичната ниша, заяви съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски пред БНТ.

По думите му седемте номинирани кандидати на РБ за президент са достойни хора. Печелившата формула за двойката на РБ е сила и интелект, смята Зеленогорски.

Реформаторският блок може да разшири влиянието си и в дясно-център и в патриотичната ниша, е мнението на реформаторът. "Тази ниша не се олицетворява само от определени политически субекти. Всеки, обичайки България, е патриот", каза още той.

Зеленогорски подчерта, че евроатлантическата ориентация на кандидата е най-важното за РБ. Приоритетите ни са ясни – ефективна съдебна система, борба с корупция, реформи в образованието, здравеопазването, енергетиката и гарантиране на сигурността в тази тежка международна среда, изброи той.

По думите му щабът на РБ работи по социологическо допитване относно кандидатите, допитване до членовете, съветниците и кметовете от РБ. Предстои и събеседване с номинираните за техните визии за развитието на страната и президентския мандат.

Седемте номинирани са бившият председател на Народното събрание от НДСВ Огнян Герджиков, бившият шеф на разузнаването по времето на СДС Димо Гяуров, генералът от резерва Съби Събев - бивш представител на България в НАТО, скулпторът проф. Велислав Минеков, депутатът Гроздан Караджов, бившият икономически министър в първия кабинет на ГЕРБ и настоящ общински съветник от РБ Трайчо Трайков и лидерът на Народната партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов.

"Сега и в Европа, и в света важна е политиката на балансите. Умелото намиране на баланса и в РБ е ключово. Имаме сред номинираните и хора с политически опит, и двама генерали, и хора на интелектуалния труд. Големият отсъстващ в българската политика е българският интелектуалец – присъствието на ярки интелектуалци придаваше друг смисъл на политическите процеси", каза Зеленогорски.

Той прогнозира, че кампанията ще е фокусирана около сложната международна ситуация и ще е кампания на ценностния избор.

Левицата може би ще иска да промени ориентацията на страната - от евроатлантическа посока в друга, смята  Зеленогорски и призова да не се подценява този въпрос.

"България е направила избора си – ЕС и НАТО, и реализирането на националните ни цели минава само през участието в тези организации. Много е важно дясно-центристки кандидат да спечели тези избори, в противен случай левицата ще предизвика предсрочен вот и ще вкара страната в спирала на несигурност", предупреди съпредседателят на парламентарната група на РБ.

Попитан за коментара на генерал Радев от вчера за съвместната охрана на въздушното пространство, Зеленогорски каза, че бурното навлизане на един генерал в българската политика по този начин е доста притеснително.

"Изумен съм, при цялото ми уважение, че във висшия генералитет, който трябва да следва нашата евроатлантическа ориентация, може да се разсъждава по този начин. В тази сложна международна среда да си мислим, че можем да се справим сами, без НАТО, противоречи на реалността", каза Зеленогорски. Той припомни, че за превъоръжаване на българската армия Народното събрание вече гласува 400 милиона лева за 2017 г..

Зеленогорски изказа съболезнования към близките на загиналите мотористи и припомни, че от правосъдието избяга и причинителят на катастрофата до Луковит, в която загинаха трима младежи от Плевен.

"Има пропуски в правосъдието – този извършител избяга, и плевенският убиец избяга. В Народното събрание променяме законите, така че да е ефективна съдебната система. Електронната гривна мина гласуване в НПК, трябва да отговорим на изискването на хората за справедливост, в противен случай демокрацията ни не работи добре", каза още Зеленогорски.

Споделяне

Още от България