Зеленски най-вероятно ще победи убедително Порошенко на балотажа в Украйна

Володимир Зеленски

Комедийният актьор и новак в политиката Володимир Зеленски, който играе ролята на президент в популярния тв сериал "Слуга на народа", е най-вероятен победител в балотажа на украинските президентски избори, сочи социологическо проучване на агенция "Рейтинг", оповестено в четвъртък и цитирано от Ройтерс.

Това е първото проучване досега за нагласите на избирателите преди балотажа на 21 април.

Сред онези, които са посочили, че ще гласуват на втория тур, 61 процента предпочитат Зеленски, 24 са за сегашния президент Петро Порошенко, а 15 процента още не са определили избора си.

Сред онези, които са казали, че ще гласуват и вече са взели решение, 71 на сто са за Зеленски, а 29 - за Порошенко, сочат данните на "Рейтинг".

Зеленски изпреварва своя съперник Порошенко при всички възрастови категории. При отчитане на географския показател, Зеленски води сред жителите на Източна, Южна и Централна Украйна. Само в Западна Украйна позициите на двамата са изравнени.

В първия тур на изборите Зеленски събра два пъти повече гласове от Порошенко, който трудно успя да се класира за балотажа. За шоумена гласуваха около 31 на сто от участвалите във вота, а за сегашния президент - под 16 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?