Зеленски обвини Русия, че е загубила контрол върху наемниците си в Източна Украйна

Зеленски обвини Русия, че е загубила контрол върху наемниците си в Източна Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е загубила контрол върху наемниците си в конфликтната зона в Източна Украйна, предаде ДПА.

Двама украински войници бяха убити неотдавна при артилерийски обстрел в района на Донецк, близо до границата с Русия, става ясно от изявление, публикувано на интернет страницата на украинския президент.

"Явното нарушение на договорките за спиране на огъня с употреба на артилерия демонстрира, че Русия най-малкото частично е загубила контрола си върху наемниците. Надяваме се, че руската страна ще възстанови контрола върху тези единици", посочи Зеленски в изявление.

Фактът, че Зеленски не обвини Русия, че е директно замесена в убийствата, бележи разрив с обичайната линия на предшественика му Петро Порошенко.

В речта при встъпването си в длъжност Зеленски изтъкна, че решаването на продължилия години конфликт ще бъде негов приоритет.

Зеленски описа неотдавнашните атаки като "явен опит още веднъж да бъде подкопан преговорният процес за спиране на огъня".

Бунтът на проруските сепаратисти избухна в Донецк и Луганск преди пет години, когато проруският президент на Украйна бе Виктор Янукович бе отстранен от длъжност.

Близо 13 000 души бяха убити в конфликта в Източна Украйна, сочат данни на ООН.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?