Зеленски: От "общото" между Русия и Украйна остана само границата

Володимир Зеленски

Единственото общо между Русия и Украйна остана само границата, заяви избраният президент на Украйна Володимир Зеленски по повод коментара на руския президент Владимир Путин, че между двете страни има "много общо".

"След всяко "довиждане" задължително идва "добър ден". Дълго мислих за "многото общо" между Украйна и Русия. Реалността е такава, че днес, след след анексирането на Крим и агресията в Донбас, от "общото" между нас остана само едно – държавната граница. 2295 километра и 400 метра "общо". И Русия трябва да върне на украинската страна контрола върху всеки милиметър. Само тогава ние можем да продължим да търсим "общото", написа Зеленски във Фейсбук.

Той каза също, че забраната за износ на петролни продукти, опростяването на процедурата за издаване на руски паспорти на жителите на част от Луганска и Донецка област, задържането на украински моряци в плен след инцидента в Керченския проток "нито на йота" не улесняват уреждането на спорните въпроси между двете страни. Той подчерта, че такива отношения със сигурност няма как да бъдат наречени братски.

На 24 април президентът на Русия подписа указ за опростена процедура, по която да се предоставя руско гражданство на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики в Украйна. По-късно Путин каза, че Русия може да опрости получаването на руско гражданство за всички украинци.

В отговор Володимир Зеленски изрази готовност да издаде украински паспорти на всички руснаци. Путин нарече инициативата му "много добра". Той каза, че между двете страни има "много общо" и поясни, че има предвид общността на народите на Русия и Украйна, които, по негово мнение, "са всъщност един народ".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят