Зеленски предложи гражданство на репресираните от Путин

Зеленски предложи гражданство на репресираните от Путин

Новият украински президент Володимир Зеленски предложи гражданство на всички хора по света, които страдат от репресивните режими в своите страни и най-вече на руснаците. Така той отвърна на идеята на руския президент Владимир Путин, който обяви, че Русия ще дава гражданство на украинците по ускорена процедура.

"Владимир Путин не бива да очаква, че много украинци ще приемат предложението му.  Украинците имаме свобода на словото, имаме свободни медии и интернет. Ние ще дадем украинско гражданство на представители на всички народи, които страдат от авторитарни и корумпирани режими. На първо място на руснаците, които днес вероятно страдат най-много", написа Зеленски в профила си във "Фейсбук".

Руският президент каза преди няколко дни, че иска да разбере позицията на Зеленски за конфликта в Източна Украйна. Според "Ройтерс" Путин имал впечатлението, че Зеленски няма да изпълнява Минските споразумения от 2015 г.

Зеленски каза от своя страна, че е готов да води преговори, но предупреди Русия да не се опитва да говори на Украйна и на украинците "на езика на заплахите, на военния и икономическия натиск".

"Това не е най-добрият път към прекратяване на огъня и деблокиране на Минския процес. Ние сме готови да обсъждаме нови условия за съвместно съществуване на Украйна и Русия. С уговорката, че истинска нормализация ще настъпи само след пълното вдигане на окупацията. И от Донбас, и от Крим", каза Зеленски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?