Зеленски призова депутатите, уличени в корупционен скандал, да направят тест с полиграф

Президентът Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова депутатите от финансовата комисия в парламента да си направят тест с детектор на лъжата, заради обвинения във вземане на подкупи, предаде Асошиейтед прес, цитирайки днешно изявление на президента.

В него Зеленски каза, че по този начин депутатите, замесени в корупционен скандал, могат да докажат невинността си. "Ако тези тестове разкрият и най-малката възможност който и да е депутат да е взел пари, за да гласува (по определен начин) като член на комисията, с него ще се заемат антикорупционните служби", посочи той. "Няма да позволя на никого в парламентарната група на партията или извън нея да хвърли сянка върху политическото движение, което с мнозинство спечели мандат от украинския народ."

В украински медии се появиха обвинения, че няколко депутати от Върховната рада от управляващата партия на Зеленски са взели до 30 000 долара подкуп всеки, за да прокарат законова поправка, която би донесла значителни облаги на компания за недвижима собственост, свързана с друг депутат.

Украинската специална прокуратура за борба с корупцията съобщи днес, че разследва тези твърдения, засягащи 11 депутати. Това предизвика сериозно брожение в пропрезидентската партия. Председателят на парламентарната ѝ група Давид Арахамия каза пред вестник "Украинска правда", че почти всички членове на финансовата комисия са се съгласили да се подложат на тест с полиграф.

Зеленски спечели безапелационна победа на президентските избори през април, като обеща безмилостна борба с повсеместната корупция в страната, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят