Зеленски с видеопетиция за разпускането на Върховната рада

Зеленски събира мнение за разпускането на Радата

Екипът на избрания за президент на Украйна Володимир Зеленски помести в неделя в интернет канала "ЮТюб" видеоанкета с украинци дали подкрепят разпускане на парламента, предаде ТАСС в неделя.

Ако клипът набере над един милион гледания, Зеленски "ще обърне внимание" на този въпрос, се казва в съобщение на екипа му в месинджъра "Телеграм". Повечето от анкетираните във видеото казват, че искат предсрочно прекратяване на мандата на парламента. Според приближени на бъдещия президент доверието на гражданите към Върховната рада не надхвърля 4 на сто.

До следобедните часове в неделя "видеопетицията" бе посетена от над 137 хил. потребители, 33 хиляди от които са я подкрепили..

На 4 май Зеленски предложи на председателя на парламента Андрий Парубий встъпването в длъжност на президента да бъде насрочено за 19 май. Но много парламентарни фракции искат по-късна дата - 28 май. Отлагането на встъпването в длъжност няма да даде възможност на новия президент да разпусне парламента и на обяви предсрочни избори.
Очаква се, че датата на инаугурацията ще бъде определена на заседание на Върховната рада на 14 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят