Зеленски завладя политическата сцена в Украйна

Партията му "Слуга на народа" ще може да управлява самостоятелно

Президентът Владимир Зеленски
Партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" вероятно ще получи 237 места в 450-местния украински парламент и ще може да управлява самостоятелно. Това показват данните при обработени 50 процента от протоколите.
 
Партията на президента може да спечели 115 места от общо 199, които се разпределят по мажоритарен принцип, и 122 места от вота по пропорционалната система.
 
В страната се гласува по смесена система. 225 места в парламента се определят по пропорционалната система, а 199 - мажоритарно в един тур.
 
На второ място остава проруската "Опозиционна платформа" с 43 мандата. ”Опозиционна платформа” води на изборите в Донецка и Луганска област. В Донецка област при обработени 25.82 процента от протоколите партията получава между 33.18 и 52.53 процента, а в Луганска област - между 39.13 и 55.27 процента.
 
Партията на бившия президент Петро Порошенко - "Европейска солидарност" е на трето място с 27 депутати.
 
"Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко е на четвърто място с 25 места, а новосъздадената партия "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук получава 20 места.
 
"Слуга на народа" е започнала да подготвя коалиционно споразумение за новия състав на украинската Върховна рада. Това съобщи лидерът на партията Дмитро Разумков, цитиран от ТАСС.
 
"Проектът на коалиционното споразумение се пише, определени неща от него вече са готови", каза Разумков пред изданието "Бабел". "Сега няма да се разпростирам върху тях, няма да бъде коректно. Сега изхождаме от това как ние виждаме нещата. По-натам ще видим - самостоятелно ли ще формираме мнозинство или ще започнем да обсъждаме с някого коалиционно споразумение", допълни той.
 
Лидерът на партията потвърди, че партия "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук може да стане коалиционен партньор на "Слуга на народа", но отбеляза, че за по-конкретни обсъждания по този въпрос е нужно да се изчакат изборните резултати.
 
"Смятам, че нашата политическа сила показа нелош резултат, такъв, какъвто, ако не бъркам, в Украйна досега не е имало. Точно така, както през пролетта президентът Зеленски показа резултат, какъвто в тази страна не е имало, и не съм уверен, че някой ще успее да го повтори", каза той.
 
Певецът на рокбандата "Океан Елзи" Святослав Вакарчук от своя страна постави условия за участието му в бъдещи коалиции във Върховната рада. Като "червени линии", от които не би отстъпил, той посочи Украйна да се движи към Европа, ЕС и НАТО, един закон за всички и икономика без олигарси.
 
Веднага след оповесяването на резултатите, украинският президент Володимир Зеленски отправи благодарности към избирателите за подкрепата и заяви, че няма да разочарова народа на Украйна.
 
”Това не просто е страхотно. Това, е огромна отговорност и за мен, и за моята партия. Няма да разочароваме народа на Украйна! Нашите основни приоритети, повтарям ги за всеки гражданин на тази страна, са да спрем войната, да върнем пленниците и да преодолеем корупцията“, каза Зеленски.
 
Избран триумфално на президентския пост през април, бившият комик завърши брилянтно второ действие от завоюването си на властта, отбелязва в. "Монд".
 
С този плебисцит той се готви да поеме контрола върху парламента - задължителен етап в дълбокото преустройство на страната, което той обеща на избирателите. Обновлението вече е тук, допълва френският всекидневник.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?