Земеделецът Моньо Христов "ограмотява" Велчев с конституцията

Депутатът - земеделец Моньо Христов от ПГ "Народен съюз" реши да образова финансист N1 Милен Велчев, като му изпрати екземпляри на конституцията, за да му припомни, че министър няма право да отстранява народен представител.

Повод за образователните импулси на депутата стана заплахата на министър Велчев преди ден, че ще поиска оставката от Народното събрание на Моньо Христов заради нецензурните му епитети по адрес на данъчната администрация.

Велчев не пропусна да направи уточнението, че все още очаква извинение от народния представител и ако това не стане до края на тази седмица, той ще поиска среща с председателя на ПГ "Народен съюз", на която ще поиска отзоваването на депутата.

Христов обясни подбудите си да изпрати писмо до Велчев с аргумента, че преди три години министърът се заклел на Конституцията, а сега показал, че не я познава. "Загрижен за вашето развитие, като един от народните представители в 39-то Народно събрание и съответно един от вашите работодатели, Ви изпращам конституцията на български и английски език," пише депутатът до Милен Велчев.

Миналата седмица, при окончателното приемане на промените в закона за ДДС, от парламентарната трибуна Христов каза: "Ако след 15 години преход данъчната администрация не може да работи с диференцирани ставки, ще ви кажа една хубава българска приказка - да ви пикая на данъчната администрация!". Реакцията му бе породена от факта, че парламентът отхвърли исканите от БЗНС, както и от левицата диференцираните ставки на ДДС за някои стоки от първа необходимост.

Според Христов, извън контекста изразът му наистина звучал цинично, но свързан с цялото му изказване, било точно обратното. В своя защита депутатът обясни, че в изявлението си от трибуната на парламента той първо е направил уточнението, че ще използва един български израз и едва тогава го е цитирал. При това аз не казах "на данъчната администрация", а само "на администрацията", обясни Христов, според когото това уточнение намалява обидната квалификация.

По повод квалификацията на финансовия министър, че изказването е неморално, Христов върна топката така: "Аз нямам спомен да съм бил на една яхта със съмнителни лица, да съм укривал документи в случая с предоставянето на контрола върху българските митници на частна корпорация или да съм се подписвал под договора за заем за детска болница". Велчев все още дължи обяснения по тези въпроси, смята земеделецът.

Премиерът Симеон Сакскобурготски, който отговаряше на актуални въпроси на депутатите в петък, отказа да коментира случая.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?