Земеделието ни произвежда средно продукция по 8 млрд. лв. годишно

Земеделието ни произвежда средно продукция по 8 млрд. лв. годишно

Земеделският отрасъл е произвел продукция за 7.8 - 8.5 млрд. лева годишно в периода 2014 - 2018 г. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в Сливен, която е част от информационната кампания по директни плащания 2020 г.

По думите ѝ, продукцията от растениевъдството заема дял от 68.6%, от животновъдството - 23.1%, от селскостопански услуги - 5.9%, а продукцията от неотделими второстепенни селскостопански дейности е 2.4 на сто.

"Инвестициите, които са направени в аграрния отрасъл, са между 1.3 и 1.9 млрд. лева годишно и представляват 8 % от инвестициите в икономиката на страната. За периода 2014 - 2018 г. стойността им е 7.7 млрд. лева", каза Танева.

В световен мащаб България се нарежда сред едни от най-големите износители на пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик, допълни земеделският министър.

Държавната компания "Напоителни системи" е в състояние да осигури поливния сезон, каза още тя. "Няма да има проблем в нито един от регионите на страната по отношение на заявените площи за поливане", обеща Танева.

Независимо от трудностите, които съпътстват стопаните, земеделието в страната ни се развива и данните за производство са добри, допълни тя.

За периода 2014 - 2019 г. земеделските производители в област Сливен са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства за 474.8 млн. лв., което представлява близо 3.2% от цялото подпомагане в страната, заяви Танева.

По думите ѝ селското стопанство в региона има значително по-високо влияние в икономиката на областта, отколкото в национален план.

За последните 5 години се отчита 5% ръст на обработваемата земя. Вследствие на политиките за подпомагане има общо 9% ръст на площите със зеленчуци, а с 24% е нарастването при трайните насаждения. С около 23% са се увеличили площите със слънчоглед, каза Танева.

В област Сливен се намират близо половината от заявените общо за страната площи с праскови и нектарини (48%). Заявените площи с череши са 9.4 на сто от всички в страната, а лозята - над 7 на сто от всички винени сортове.

По отношение на животновъдството, най-значимо за Сливенска област е говедовъдството. През 2018 г. в областта са се отглеждали близо 6% от всички говеда в страната. Област Сливен е на второ място по производство на краве мляко, каза Танева.

През настоящия програмен период се отчита 15% ръст на овцете и 56% ръст на козите. За същия период производството на козе мляко в областта се увеличава почти двойно, при овчето мляко с 11 на сто, каза Танева.

Тя допълни, че при биволите 5% от популацията в страната са на територията на област Сливен. Като цяло се отчита ръст от 72% в броя животни от тази категория и ръст в производството на биволското мляко.

"Най-важната цел на информационната кампания е обратната връзка, която имаме със стопаните", посочи Танева.

В срещата участваха над 350 земеделски производители от област Сливен. Експертите на Министерството на земеделието представиха начина на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане в кампанията по директните плащания.

Стопаните бяха запознати и с предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., както и новостите в сектор "Животновъдство".

Споделяне

Още от Бизнес