Земеделието отпуска още 2.5 млн. лв. към субсидии за лозя

Земеделието отпуска още 2.5 млн. лв. към субсидии за лозя

Производителите на грозде с одобрени проекти от 4 май до 15 октомври по Програмата за лозаро-винарския сектор ще получат допълнителни 10% към субсидиите си. Общо бонус средствата възлизат на 2.5 млн. лв. Това съобщи в четвъртък земеделският министър Десислава Танева при посещение на лозови масиви в Чирпан, област Стара Загора, във връзка със стартиралата кампания по гроздобер.

Допълнителните субсидии се отпускат заради пандемията.

"Това доплащане ще обхване общо 166 проекта по програмата и ще бъде в размер на близо 2.5 млн. лв. При събиране на реколтата на "зелено", ставката ще се увеличи с около 50 лв.", каза още тя. В момента ставката бе 303 лева за декар. Общият ресурс по схемата бе 1.5 млн. лв.

Танева добави, че реколта 2020 от грозде се очаква да бъде по-малко като количество.

"Все още не можем да дадем статистически данни, макар и оперативни, защото сме в първата половина на грозодобера. Но качеството на гроздето е много добро. Това са отзивите на земеделски производители от различни краища на България, които вече влязоха в гроздобера. В момента се движим на средните нива от добивите миналата година. Единствено в Южна България заради засушаването те са по-ниски. Но средно сме на нивата до минус 5 % към момента", каза още Танева.

Споделяне

Още от Бизнес