Земеделските и горски територии ще са с кадастрални карти до края на 2019 г.

Земеделските и горски територии ще са с кадастрални карти до края на 2019 г.

До края на годината 100% от земеделските и горски територии в страната ще бъдат покрити с цифрови кадастрални карти. Това съобщи заместник–министърът на регионалното развитие Валентин Йовев по време на конференция по случай световния ГИС ден, който у нас се организира от "ГИС Алианс".

Продължава и работата по кадастралните карти и регистри на урбанизираните територии. Към момента такива имат всички областни градове, общинските центрове, населените места по Черноморието, както и всички национални курорти – навсякъде, където има оживен граждански оборот, каза Йовев.

Обявени са обществени поръчки за изработване на кадастрална карта на още над 256 по-малки населени места.

"Сред основните цели на правителството е да осигурим на бизнеса и населението в България прецизни и подробни данни в областта на градоустройството, строителството и развитието на инфраструктурата", каза Валентин Йовев.

Той подчерта, че кадастърът отдавна се е превърнал в необходимост за много сектори - пазарът на недвижими имоти, териториалното и устройствено планиране, инфраструктурата, опазването на околната среда.

Като приоритет в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Йовев очерта предоставянето на административни услуги на хората чрез Кадастрално-административната информационна система по всяко време, от всяко място и чрез различни устройства.

"По този начин ще предоставим качествени, ефективни и леснодостъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса", допълни той.

Работи се по изграждането на многофункционален и многослоен кадастър, който ще стимулира инвестиционните и бизнес процеси у нас. За целта към основните кадастрални карти ще се добавят нови информационни слоеве, описващи различни аспекти на използването и собствеността на земята, както и пространствата под и над нея. Ще се включат и специализирани картографски и геодезически данни, данни и снимки от спътникови заснемания и други, каза още зам.-министърът на регионалното развитие.

За да се гарантира сигурността на информацията и на електронното управление, се предвижда изграждането на мрежа от разпределени виртуални Центрове за възстановяване след авария (Disaster Recovery), стана ясно още от изказването на Валентин Йовев.

Той обясни, че тези центрове ще резервират данни, които ще позволяват бързо възстановяване работата на засегнати от различни бедствия и злоумишлени въздействия информационни системи от критично значение за функционирането на администрацията.

Споделяне

Още от Бизнес