Земеделският фонд отпусна 5 млн. лв. за имунопрофилактика на животни

Земеделският фонд отпусна 5 млн. лв. за имунопрофилактика на животни

Близо 5 млн. лв. допълнително отпусна Държавният фонд "Земеделие" на Българската агенция за безопасност на храните за имунизация на селскостопанските животни. Паричната помощ ще покрива изцяло дейностите по държавната профилактична програма и по програмите за надзор и ликвидиране на болестите по добитъка.

За ваксинация срещу антракс и заразен нодуларен дерматит са предвидени над 805 хил. лв., а за алергични диагностични изследвания – туберкулоза - малко над 3 млн. лв.  За вземане и изпращане на проби от мозъчен ствол за изследване на ТСЕ са заделени 215 хил. лв., а за отразяване на данни по идентификация във ВетИС – близо 217 хил. лв. Малко над 698 хиляди лева ще се предоставят за диагностикуми използвани на терен (ваксина Антракс и Туберкулин ППД).

Средствата ще се изплащат с решение на фонда до 10 работни дни след представяне на заявка от страна на агенцията по храните.

Земеделският фонд предостави и малко над 1 млн. лв. за компенсиране на щети причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия, настъпили през 2017 г. Парите за унищожени земеделски култури са 700 хил. лв., а за загинали животни при наводнението в Бургас през октомври се предоставят 46 хил. лв. За пострадали от градушки оранжерии се отпускат близо 299 хил. лв. Фондът ще изготви указания за прилагане на схемата за държавна помощ.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?