Земеделският фонд плати над 9 млн. лв. на общини, ферми и църкви

Над 9 млн. лв. е изплатил Държавен фонд "Земеделие" съобщиха от ведомството в сряда.
По-голямата част от парите - 8.8 млн. лв., са по частни и общински мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Останалите 416 хил. лв. са за доставки на плодове в цялата страна по схемата "Училищен плод”. Средствата са платени в рамките на последната седмица и половина.

В обявената сума обаче влизат и преведените преди седмица 6 млн. лв. Така новите пари  са около 3.8 млн. лв. за 6 преработвателни предприятия, които изпълняват проекти за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Фирмите инвестират в преустройство на две мелници, модернизиране на винарна, цех за сладолед и два фуражни цеха.

Платени са и 1.9 млн. лв. за ремонт на храмове и общинска инфраструктура. Парите са за църквата "Св. Троица” в област Търговище и храма "Св. Архангел Михаил” в област Хасково, както и за общините Правец, Генерал Тошево и Бойница.

Други 1.5 млн. лв. са за осем стопанства, купили техника с пари по мярката за модернизиране на земеделските стопанства. Останалите суми са предимно за селски туризъм и бизнес извън земеделието (мерки 311, 312, 313), както и за Местни инициативни групи.

Споделяне

Още от Бизнес