Земеделският фонд ще обяви кредити за фуражи, семена и торове

Предоставянето на краткосрочни кредити за закупуване на фураж и/или фуражни компоненти за овце, кози, крави и биволици, отпускането на целеви заеми за минерални торове и семена за производство на пшеница, ще разгледа на заседанието си в четвъртък Държавен фонд “Земеделие“, Това съобщи ден по-рано на среща с козевъди и овцевъди министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Очаква се да се обсъди и разсрочването на инвестиционните кредити, предоставяни от фонда.

След като се вземе решението за фуражните кредити, още от понеделник ще започне подаването на документите в Областните служби по земеделие, допълни той.

Държавен фонд “Земеделие” вече ще получава ежедневно документите и в рамките на седмица ще бъде извършено нареждане за плащане към банките, за да няма забавяне, съобщи още агроминистърът. Той припомни, че на среща с представители на Асоциацията на банките в България е договорено да се изготвят конкретни продукти и схеми, които да бъдат предложени на фермерите по линия на директните плащания на площ, кредитните линии за подпомагане, животновъдството, програма САПАРД и Програмата за развитие на селските райони.

Министърът допълни, на извънредното заседание на Съвета на министрите на земеделието в Брюксел са били обсъдени антикризисни мерки за млечния сектор. Очаква се министрите да приемат увеличаване на помощта “де минимис“ от 7 500 на 15 000 евро, както и да започне изкупуването на млечни квоти.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?