Нароченият прокурор за чадъра над Мирослав Найденов

Земеделският министър не е лекувал кучето ми, но сме добри познати

Цацаров внесе предложение във ВСС за дисциплинарно производство срещу Малена Филипова

Малена Филипова

Добри познати сме със земеделския министър Мирослав Найденов, но той не е лекувал кучето ми, каза бившият шеф на прокурорския инспекторат Малена Филипова, която е сочена до момента за основния виновник за забавянето на разследването за корупция в ръководството на земеделското министерство. Тя напълно отхвърля тези обвинения. Въпреки това в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Филипова.

Мотивите са два, съобщава сайтът "Правен свят". Единият е, че Филипова е допуснала множество нарушение в качеството си на шеф на прокурорския инспекторат. Другата причина е свързана с подозренията, че висшата прокурорка е помогнала на Найденов да избяга от наказателна отговорност близо 3 години.

Във вторник заместник-главния прокурор Борислав Сарафов разказа пред бТВ, че Филипова е осуетявала разследването срещу Найденов, защото двамата се сближили докато той е лекувал нейния домашен любимец. Тя му се отблагодарила като изпълнила молбата му, отправена през 2010 г. – да възпрепятства разследването срещу него, като окаже натиск върху наблюдаващия прокурор.

Найденов е обвиняем от началото на тази седмица заради подозренията, че през 2010 г. е принудил бившия шеф на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна Калина Илиева и от прокурора от Софийската градска прокуратура Красимир Тренчев.

Другото обвинение е, че е обещал подкуп от 200 000 лв. на тогавашния шеф на ДФ "Земеделие" Светослав Симеонов, за да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

Малена Филипова признава, че е имала мъжки боксер на име "Чико", който е умрял преди година.

"Чувствам се като в роман на Хичкок. Умряло куче става герой на новините! Горкият Чико!
В здравната книжка може да се види, че за Чико се е грижил д-р Иванов, шефът на зоологическата градина. Неговият подпис е под ваксините. Посещавали сме и "Зооландия" - ветеринарната клиника в квартал "Редута"... Как ще му е личен доктор Найденов? Можете ли да си го помислите? При неговата натовареност като министър!", обяснява Филипова пред "Труд". Пред останалите медии тя обеща, че ще говори през следващата седмица, защото в момента е в болнични заради сърдечни проблеми.

Тя признава, че е добър познат с Мирослав Найденов.


"Запознахме се покрай "Екоравновесие", когато той му беше шеф. Аз съм активна природозащитничка, звъннах му за едно ранено куче на "Цариградско шосе". (Но) не, не е на ниво кучета познанството ни. Има и други обстоятелства. Но нищо лично, той се е обръщал към мен като към прокурор. Веднъж дойде, като искаше да съобщи за тежки престъпления. Водила съм го при Ваньо Танов, който сега е шеф на митниците, а по-рано беше на ГДБОП... Разговаряли сме и за текстовете в Наказателния кодекс, които касаят малтретирането на животните", каза Филипова.

Тя разказва още, че той лично ѝ е занесъл сигнала срещу прокурора Тренчев и веднага го е предала, също.лично, на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев. Филипова добавя, че не е знаела останалите обстоятелства около случая.

"А и аз не съм правила нищо, без да уведомя (бившия) главния прокурор Велчев", каза Филипова.

Споделяне

Още по темата

Още от България