Земеделският министър: Никой не ми е искал оставката

Брюксел не е уведомявал страната ни за спиране на парите по селската програма

Земеделският министър: Никой не ми е искал оставката

"Никой не ми е искал оставката. Нито премиерът Пламен Орешарски, нито партийните централи. Напротив министър-председателят изказа задоволство от работата ми". Така коментира пред Mediapool министър Греков медийни публикации, че се готви смяната му.

 

Европейската комисия не е уведомявала страната ни, че предстои спиране на плащанията по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) нито писмено, нито устно, каза Греков в отговор на въпрос.

 

Той увери, че се работи на пълни обороти за да бъдат усвоени всички средства по ПРСР до края на годината, за да няма загуба на пари. Плащанията ще продължат до последния работен ден, заяви министърът.

 

"На 19-и приключваме разплащанията. Въпреки всичко ние ще продължим на ръчен режим чрез платежни нареждания до последния ден, ако има някои общини, ако има земеделски производители, които са пропуснати или има нередности по техните плащания, да бъдат разплатени", каза Греков.

 

Той припомни, че за първите девет месеца на годината са били разплатени едва 89 млн. евро, а сега само за пет дни са платени 350 млн. лв.

 

За тази година по Програмата за селските райони трябва да бъдат разплатени 398 млн. евро по правилото n+2, за да няма автоматично освобождаване на средствата в края на годината. За първите десет месеца на годината бяха разплатени едва 112 млн. евро, по данни на Министерството на земеделието.

 

В петък министър Греков обеща да даде информация колко общо възлизат разплатените средства.

 

Министерството на земеделието все още не е получило отговор от прокуратурата относно проверката по договора за бившите пиарки на предишния министър Мирослав Найденов, уточни Греков. Той е необходим, за да бъде предоставен на ЕК, която замрази плащанията по медийните проекти заради съмнения за нарушения.

 

Земеделският министър уточни, че 95% от медийните проекти са редовни и те са изплатени с пари от бюджета. Проверки текат по останалите 5%. За проверка на прокуратурата пък са изпратени договори по медийни проекти за около 5 млн. лв., съобщи неотдавна новият шеф на фонд "Земеделие" Мирослав Николов.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?