Земеделският министър обещана по-евтин хляб след три, четири месеца

Земеделският министър обещана по-евтин хляб след три, четири месеца

Министърът на земеделието Димитър Греков обеща по-евтин хляб след три, четири месеца заради падналата цена на зърното средно с около 30% спрямо миналата година и намалената цена на тока с 5%.

Реколтата от пшеница тази година е най-добра в сравнение с последните осем години и това е една от причините зърното да се продава евтино, каза министър Греков пред БНТ. Въпреки че и цената на тока е понижена, минимално поевтиняване на хляба е възможно едва след три, четири месеца, прогнозира той.

Греков каза че подкрепя идеята на зърнопроизводителите ДДС за житото да падне на 10%. Това според нещо ще намали и корупционните практики и злоупотребите с ДДС, които прилагат търговците.

Министерството на земеделието е получило съгласие от големите търговски вериги да зареждат целогодишно плодове и зеленчуци родно производство, съобщи още министър Греков.

"Направили сме първата крачка да се свържем с големите вериги, които желаят да работят с български производители, но производители не като еднолични търговци, а обединени в браншови организации, които да отговарят на съответните условия", каза земеделският министър. Според него осъществяването на идеята засега среща трудности, защото производителите нямат готовност да се обединяват и да определят кой ще преговаря от тяхно име по конкретните условия за доставката.

Прекупвачите са основната пречка за развитието на селското стопанство, смята земеделският министър. Затова според него фермерите трябва да намерят сили, да започнат да се обединяват и сами да си организират изкупуването.

Земеделският министър за пореден път повтори, че авансово плащане на част от евросубсидиите на земеделските производители е обвързано с актуализацията на бюджета. Общата сума възлиза на 558 млн. евро, което е около един милиард лева. Това е една голяма сума, която в този бюджет не може да бъде планирана и изплатена, каза министър Греков.

"Нашата идеята, която искаме да изпълним, е да дадем възможност на земеделските производители да получат малко средства около 20-30 до 50% от този един милиард лева”, обясни земеделският министър. Той посочи, че стопанската година започва много по-рано от 15 – 16 октомври, когато Европейският парламент утвърждава средствата.

В момента хората започват подготовката за сеитбата на най- ранните есенници и ако средствата не им бъдат дадени навреме, те ще трябва да ползват собствени пари, обясни земеделският министър. Според него производителите не можело "непрекъснато да дават от себе си средства". Това ще наруши някои агропрактики и ще доведе до спад в резултатите през следващата година, допълни Димитър Греков. По думите му, когато средствата за земеделските производители се дадат навреме, те са от изключително голяма важност и ще има положителни резултати.

Обикновено досега България изплащаше европейските средствата за единица площ на производителите през следващата година.

По отношение на акциза на горивата за земеделските производители, министър Греков заяви, че за следващата година земеделското министерство ще направи нова нотификация, така че да се отпуснат 70 млн.лв. Зърнопроизводителите поискаха обаче тази сума да бъде увеличена двойно за да бъдат включени и останалите производители на месо, зеленчуци и плодове.

Тютюнопроизводителите ще получат 11.5 млн.лв., а зеленчукопроизводителите – 3.5 млн. лв. ако актуализацията на бюджета се приеме, каза още министър Греков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес