Земеделският министър отрича оставка

Земеделският министър Мехмед Дикме отрече информациите, че е подал оставка. В кабинета съм си и работя, за оставката прочетох от вестниците, заяви в понеделник министърът, за когото от седмици насам вървят слухове, че ще го сменят.

Казвал съм го и пак ще го повторя - готов съм веднага да си подам оставката, ако ДПС изрази несъгласие с водената от мен аграрна политика и си оттегли доверието, каза Дикме, който е министър в правителството Сакскобургготски от квотата на движението. Засега политическата сила, която стои зад мен, не е изразила такова мнение, допълни Дикме.

За отречената от Дикме оставка написа в. "24 часа". Според изданието, съдбата на земеделския министър е в ръцете на партийния му лидер Ахмед Доган, а отношенията между двамата били обтегнати. Според правителствени източници, по този повод преди дни е имало дълга, четиричасова среща между коалиционните партньори Симеон Сакскобургготски, Пламен Панайотов, Ахмед Доган и Емел Етем.

Пред изданието Етем отрича да са обсъждани кадрови промени и заявява, че не трябва да се търсят интриги на финала на приключването на преговорите с ЕС. Същата е и тезата на Дикме - няма да напусна, докато преговорната глава "Земеделие" не бъде затворена. Очаква се това да стане през юни.

Вицепремиерът Пламен Панайотов също отрече информацията за оставка на колегата си Дикме. Промени в кабинета не са обсъждани и не се обсъждат, каза Панайотов.

В ПГ на НДСВ не е обсъждана темата за оставката на министъра на земеделието Мехмед Дикме, обяви в Пловдив и депутатът Цонко Киров. Според публикациите, един от вариантите при оттегляне на Дикме е земеделското министерство да се оглави от човек на НДСВ, а в замяна представител на ДПС да застане начело на регионалното ведомство на мястото на Валентин Церовски.

Също в понеделник министър публично бе атакуван с обвиненията, че е облагодетелствал роднински фирми. Владимир Джаферов от Демократическата партия, депутат от ПГ "Народен съюз" очаква по време на парламентарния контрол този петък отговор на министъра за строителната фирма на брат му, получила голяма поръчка за ремонт на кметството в Ардино, както и за отпусканите държавни кредити на друга земеделска фирма, в която братът на министъра Ахмед Дикме държал 50%.

Джаферов заяви, че тази седмица депутатите от "Народен съюз" ще започне консултации с колегите си отдясно СДС и ОДС за искането на оставка на министъра на земеделието.

Пред Дарик радио министърът не отрече, че строителната фирма на брат му ремонтира кметството, оглавявано от самия Дикме преди да стане депутат и министър. Това си е негов бизнес, с който аз нямам нищо общо, каза Дикме и допълни, че фирмата работи от няколко години в Ардино.

Той заяви още, че брат му никога не се е занимавал със земеделие, за да има възможност да го облагодетелства. На настоятелните въпроси има ли нещо общо Ахмед Дикме с цитираната от Джаферов селскостопанска фирма, получила голям кредит от фонд "Земеделие", най-накрая Дикме призна, че е имал, но не стана ясно дали говори за минал период.

Пред Дарик радио земеделският министър заяви, че атаката срещу него е планирана отдавна и той разполагал с "разработка", която го доказва. По думите му, в разработката е описано времево кога, по какви теми и през кои журналисти да бъде атакуван публично.

Досега Дикме не бил разгласявал за разработката и нямало да дава подробности, за да не се попречи на водените от него преговори по глава "Земеделие" с ЕС. Той обеща веднага, след като преговорите приключат, да представи разработката на брифинг пред медиите и да ги уведоми за вероятните ѝ поръчители. По думите на Дикме, явно с дейността си е засегнал много интереси, заради което са атаките срещу него.

Споделяне

Още от България