Земеделският министър ще направи проверка дали фермата за норки на "Градус" работи законно

Протест, стартирал от МС, поиска затваряне на фермата заради рисковете от поява на мутации на Covid-19

Земеделският министър ще направи проверка дали фермата за норки на "Градус" работи законно

Служебният земеделски министър Христо Бозуков пое ангажимент да направи проверка дали фермата за норки край Стара Загора, свързана с холдинг "Градус" работи законно. В инспекцията ще присъстват и граждански сдружения. Развръзката дойде след протест, стартирал в сряда сутринта пред МС, където десетки граждани и екоактивисти  издигнаха искания за затваряне на единствената българска ферма за норки край Стара Загора. Протестът беше подкрепен от коалицията "Изправи се! Мутри вън!" и от представители на "Демократична България". Преди обед шествието продължи от МС към Министерство на земеделието, където Манолова и протестиращите проведоха среща със земеделския министър Христо Бозуков, а след това и с новия здравен министър Стойчо Кацаров.

Протестът бе под наслов "Корупцията дере и вашата кожа". Демонстрантите скандираха, че фермата за норки е пазена от "политически чадър".  Протестът бе подкрепен и от представители на "Зелено движение" на Демократична България.

Подписка в Министерски съвет

Протестиращите внесоха подписка в Министерски съвет и заявиха, че очакват от новото служебно правителство да спре дейността на фермата за норки.

"Тука просто трябва да бъде направена проверка и фирмата, която е собственик на фермата за норки, която се ползва с политически протекции…просто тя трябва да си получи съответните проверки и съответните актове. Това трябва да бъде затворено", каза Манолова.

Проявата идва броени дни след като агробизнесменът Светослав Илчовски обяви в парламента, че собственикът на "Градус" Иван Ангелов е загробил норки в мина на Христо Ковачки.

"Господин Ангелов, без знанието на собственика на една мина - на Христо Ковачки, доколкото ми каза, е загробил норки" - каза Илчовски.

Агроминистърът обеща проверка

Към 11 часа шествието се премести от триъгълника на властта до Министерство на земеделието, където служебният министър Христо Бозуков посрещна Манолова и Петя Алтимирска, която е представител на неправителската организация КАЖИ, която е инициатор на протестите.

"Министър Бозуков пое ангажимент да се проведе проверка в най-скоро време на фермата за 130 хиляди норки до Стара Загора, управлявана от собственика на "Градус", като в проверката за пръв път ще трябва да участват и граждански организации като сдружение КАЖИ (организирали протеста). Новият земеделски министър бе информиран и за закононарушенията на фермата за норки на Градус, по които тя може да бъде затворена веднага", посочи след срещата Алтимирска.

Петя Алтимирска твърди, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е допуснало изграждането на животновъдния обект, без да се извършва оценка за въздействие на околната среда, въпреки огромния капацитет от 400 000 хищници, предвидени за отглеждане в него. Отново от МОСВ е пропусната цялата процедура по чл. 67 от Закона за биологичното разнообразие, която изисква специална програма и разрешение от министъра на околната среда за отглеждане на неместен животински вид, какъвто е американската норка".

Реално ще бъде проверяна фермата на дружеството "Фармпро", в което собственици са Иван Ангелов, синът му Ангел Ангелов и Станислав Лука Ангелов.

След това протестът продължи до Министерството по здравеопазването, където в среща между министъра на здравето и протестиращите той беше информиран за риска за общественото здраве от фермата за норки във връзка с коронавирус пандемията, и възможността от избухване на огнище на COVID-19 във фермата и разпространението на мутирали щамове на вируса обратно в обществото.

"Беше поставен въпрос дали в рамките на извънредна епидемична обстановка може да бъде издадена заповед за затваряне на фермата за норки като риск за общественото здраве заради възможността за огнище на коронавирус в нея", посочи още Алтимирска.

A

Загробените норки

На 30 юли 2019 г. в телевизионни репортажи бе посочено, че тонове животински отпадъци са изхвърлени в открити рудници до сливенското село Боров дол и бе изказано съмнение, че става въпрос за норки. Бе подаден сигнал и до полицията и прокуратурата.

"Трупове, вътрешности, цели животни, всички са загробени там. Норки, белки, нещо от този род, само кожите са взети", разказа тогава кметът на община Твърдица Атанас Атанасов. Според него там са изхвърлени над 40 камиона с одрани животни.

"Някъде се коли, дере се животното, отива и се заравя там", добави той.

Тогава стана ясно, че концесионер на рудника е "Мин инвест", а неговият управител Стефан Башалов отрече да е извършвана подобна дейност и да са идвали проверки. Но някои от работещите там казваха друго.

Фермите за норки са причина за остра обществена реакция още от 2016 г., когато стана ясно, че освен съществуващата тогава сравнително малка ферма до гр. Варна с около хиляда животни, собствениците на фирма "Градус", целят да създадат най-голямата ферма за норки на Балканския полуостров, с капацитет от 400 000 норки, припомни Петя Алтимирска от КАЖИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес