Земеделският министър ще преразгледа назначението на Петко Арнаудов

Петко Арнаудов

Земеделският министър Димитър Греков обяви във вторник пред БНТ, че ще поиска преразглеждане на назначението на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов за шеф на горското стопанство в общината. В качеството си на кмет в продължение на три мандата, избиран неизменно с подкрепата на БСП, Арнаудов си спечели прозвището Ликвидатора на Странджа.

В отговор на въпрос дали е притеснен от назначението на Арнаудов, чиито проекти в Царево са паднали в съда, земеделският министър обясни: "И ме притеснява и ще преразгледаме каквото е необходимо, за да не се чувства това напрежение".

Арнаудов се прочу с редица безобразия като незаконното селище "Златна Перла", устройствените планове на плажа "Корал" и презастрояването на местността "Бутамята" в Синеморец. Той натискаше и за промяна в устройствения план на Царево, която да позволи масирано строителство в защитените територии на парк "Странджа".

Проектът за устройствен план бе изготвен от архитект Калин Тихолов. Той бе номиниран наскоро за министър в правителството "Орешарски", но бе оттеглен още на следващия ден под силен обществен натиск.

Освен това Арнаудов е бил и секретен сътрудник на Държавна сигурност под псевдонима Иванов до 1979 г. Бившият кмет на Царево бе назначен тихомълком за шеф на горското стопанство от директора на Югоизточното държавно горско предприятие Пейчо Върбанов.

Министър Греков на няколко пъти повтори, че е "притеснен" от назначаването на Арнаудов. В същото време обаче той се оправда, че в ръководената от него институция работят 22 000 души и назначенията се случват "бавно и постепенно", след като се консултират с местните служби в горското стопанство и земеделието.

"Същевременно търсим и този отзвук, който е между гражданите. Вижте, срещу всеки нов назначен в повечето случаи има такива (възражения). И срещу мен и срещу някой друг имало такива, но би трябвало да ги разгледаме от двете страни - кой какво е направил, какво доверие е получил, обществено, и ако има такива, естествено ние правим промяна", обясни министърът.

Той допълни, че преразглеждането на избора на Арнаудов ще се случи след като бъде направена цялостна оценка на неговите отрицателни черти и какво е направил за община Царево.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?