Земеделският министър смени част от бордовете на 6-те държавни горски фирми

сн. БГНЕС

Земеделският министър Христо Бозуков смени част от шефовете в 6-те държавни горски предприятия в сряда. Някои от тях бяха назначени или преназначени за нов 5 годишен мандат, буквално в "12 без 5" от кабинета "Борисов" на изпроводяк от властта, но след проведени конкурси. Сред освободените е бившият зам.-министър на земеделието от първия и втория кабинет на Борисов - Георги Костов, който изненадващо влезе в борда на Северноцентралното държавно (горско) предприятие. От управата на Североизточното държавно предприятие се изважда и Бейзат Яхя, който с години бе председател на общинския съвет на община Венец от квотата на ДПС, а след последните местни избори се вля в ГЕРБ.

От ведомството на Христо Бозуков не посочва директна причина за смените, а уточняват, че те се правят "с протоколно решение на министъра на земеделието". Mediapool запита служебният министър дали смените, които предприема са атакуеми по съдебен път, защото назначенията в горските фирми бяха направени след проведени в конкурси, макар и в последния момент от предишното правителство. Медиата ни очаква позицията на министъра.

Кой, къде се сменя?

"В "Северноцентрално държавно предприятие"-Габрово са освободени членовете на органа на управление доц. д-р инж. Георги Костов и Иван Степанов", пише в съобщението на министерството. Така става ясно, че е запазен само преназначения директор на горското предприятие Цветелин Миланов. Още в края на април Георги Костов потвърди назначението си пред Mediapool и разказа детайли от конкурса за избора му.

"Да, след проведен конкурс бях избран за независим представител в управата на държавното горско предприятие. Конкурсът стартира през февруари и завърши в края на март. Преобладаващи в комисията, която пресяваше кандидатите, бяха експерти от Агенцията за публични предприятия и контрол и преподаватели в Университета за национално и световно стопанство(УНСС), имаше само двама представители в нея от министерство на земеделието", коментира тогава Костов.

В "Югозападно държавно предприятие"-Благоевград са освободени членовете на Управителния съвет Мария Маринова и инж. Ваня Каменова, добавят още от земеделското министерство. Прави впечатление, че там поста си запазва дългогодишният директор Дамян Дамянов, който бе преназначен за нов 5 годишен мандат на 17 април. Предприятието нашумя с незаконния строеж на Румен Гайтански-Вълка на брега на язовир Искър в едноименното ловно стопанство, което се ръководи именно от тази горска фирма.

Именно това държавно предприятие обжалва бутането на незаконната постройка и обяви, че фирмата на Гайтански е ремонтирала стара работилница. Освободените две дами също от години са по върховете на държавната фирма и бяха преназначени за нов 5 годишен мандат.

В "Югоизточно държавно предприятие"-Сливен за директор до провеждане на конкурс е назначен Димчо Радев, а Георги Йорданов е освободен като член на Управителния съвет. Преди броени дни на 73 години почина дългогодишният директор на тази държавна фирма Пейчо Върбанов.

В "Южноцентрално държавно предприятие" - Смолян, "Северозападно държавно предприятие"-Враца и "Североизточно държавно предприятие" са освободени целите бордове на управата на горските фирми, съобщават още от Министерство на земеделието.

Любопитна е тоталната смяна на състава на Североизточното държавно предприятие. На 16 април бившият министър Десислава Танева издаде поредица от заповеди, с които "бетонира" след конкурси на постовете им двама от членове на управителния съвет и оперативното ръководство на Североизточното държавно предприятие. С тях мястото си в управителния съвет за срок от още пет години запазва Бейзат Яхя.

Сайтът "За истината" посочи, че до преди две години Бейзат Яхя беше най-силният човек на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Делиормана, но въпреки това не криеше близките си контакти с Бойко Борисов. При посещенията си в региона бившият премиер отсядаше винаги в любимото на властта ловно стопанство "Паламара", управлявано на практика от Яхя и бе сред почетните гости по време на семейните му празници, твърди още изданието.

В продължение на дълги години Бейзат Яхя беше начело на ДПС в ключовата за партията община Венец и два мандата беше председател на общинския съвет като представител на партията на Доган. След последните местни избори обаче беше изключен от движението и мигрира към ГЕРБ.

Синът на Бейзат Яхя, Илтер Бейзатов Садъков бе избран за депутат от ГЕРБ в 45-ото НС. Той беше включен на второ място в листата на партията в Шумен, въпреки съпротивата на местната структура. Илтер Бейзатов направи и разгромяваща преференциална кампания, като спечели близо 7000 преференции. В региона имаше цели села, които гласуваха преференциално само за Бейзатов.

Нови шефове

От ведомството на Христо Бозуков добавят, че Здравко Бакалов е назначен за директор на предприятието в Смолян, а Ради Иванов на това в Шумен, до провеждане на конкурс.

Досегашният заместник-директор на "Северозападното държавно предприятие" Атанас Златков е упълномощен да изпълнява длъжността директор.

Очаквайте подробности

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?