Земеделският министър забрани износа на живи птици и птиче месо

Със заповед на министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме от понеделник се забранява износът от България на живи птици и пернат дивеч, отглеждани във ферми, както и на диви пернати и птиче месо, съобщиха от агроминистерството.

Заповедта влиза в сила от обнародването ѝ в Държавен вестник, като изпълнението ѝ ще се контролира от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС).

Забраната е заради констатирано огнище на заболяването по домашните птици, наречено Нюкясълска болест или псевдочума, в село Ридино, община Джебел, Кърджалийска област. Забраната се отнася също и за износа на продукти, съдържащи птиче месо и яйца за люпене, с изключение на птичите меса и продукти, които са били подложени на преработка, гарантираща обезвреждането на Нюкясълската болест.

Забраната не се отнася за пресните меса от птици и пернат дивеч, които са отглеждани във ферми, и за дивите пернати, ако продуктите от тях са произведени и преработени преди 16 ноември т.г. В тези случаи птичите продукти трябва да са съпроводени от задължителен ветеринарен сертификат, придружен с декларация по образец.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: