Земеделското министерство готви "Биг брадър" за фермерите срещу 3 млн. лв.

Зърнопроизводителите - това е “геоинформационна кражба”, МЗХ – вадим всичко на светло

Земеделското министерство готви "Биг брадър" за фермерите срещу 3 млн. лв.

Министерството на земеделието ще прави геоинформационен портал за 3 млн. лв. Средствата се осигуряват от Програмата за развитие на селските райони. Целта е да се извади всичко на светло и да се види кой каква земя ползва. Освен това системата ще има връзка с кадастъра, данъчните и и имотния регистър, обясниха от Министерството на земеделието пред Mediapool.

Това е “геоинформационна кражба”, смята обаче Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според тях системата може да се направи с 30 000 лв., а не с 3 млн. лв., защото такава система вече има в Министерството на земеделието и работи. Зърнопроизводителите заплашват да сезират Европейския съюз.

Бъдещият геоинформационен портал ще има карта за възстановената собственост и ортофотокартата. Той ще прави връзка с кадастралната карта, имотния регистър и Националната агенция по приходите. Освен това ще могат да се подават заявленията за плащания на площ по ИСАК от вкъщи. Ще излезе наяве и кой каква земя ползва, както и всички наемни договори за аренда.

Геоинформационния портал е необходим за изпълнението на програмата за селските райони за следващия програмен период 2014-2020 г. Тогава вместо за единица площ ще се плаща според заявените права на плащания.

Обществената поръчка е за проектиране и разработване на географска информационна система и геоинформационен интернет и интернет портал за служебен и публичен достъп до геоданните. Обявена е от Министерството на земеделието на 24 януари. Офертите на кандидатите са отворени на 19 февруари. От ведомството на министъра в оставка Мирослав Найденов обещаха да предоставят информация за подалите предложения във вторник.

Прогнозната стойност на поръчката е 3 млн. лв. Едно от изискванията към кандидатите е било да имат 6 млн. лв. оборот за последните три финансови години. Изискването за оборот е завишено за да участват сериозни фирми, коментираха от Министерството на земеделието.

Бъдещият кандидат ще бъде определен по икономически най-изгодната оферта, в която цената има 50% тежест. Останалите са срокът за изпълнение (15), гаранционната поддръжка (15), извънгаранционната поддръжка (10) и методология за разработка на софтуера (10).

Срокът за изпълнение на поръчката е 2 години.

Националната асоциация на зърнопроизводителите са можели да обжалват оценката на заданието на поръчката, но никой не го е направил, посочиха от Министерството на земеделието. От там допълниха, че в четвъртък ще има среща със зърнопроизводителите, на която ще се реши окончателно какво да се прави по въпроса с портала.

Споделяне

Още от Бизнес