Земеделци искат да се обяви форсмажор за райони, пострадали от сушата

Идеята фермерите да не доказват поотделно, че напълно са загубили добивите си това лято

Земеделци искат да се обяви форсмажор за райони, пострадали от сушата

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) настоява годината да бъде обявена за форсмажорна в районите, поразени от сушата, заяви Костадин Костадинов, председател на браншовата организация, цитиран от БТА. По думите му с тази стъпка земеделските производители ще бъдат облекчени да декларират пред компетентните органи претърпените щети, а не всеки стопанин поотделно да доказва загубите от сушата.

По принцип Министерство на земеделието отпуска обезщетения за суша, само ако на 100% в нивите е унищожена реколтата. Българските застрахователни компании не предлагат полици срещу суша.

"Има райони в Добричка област, в които от два месеца не е валял дъжд и надеждите, че реколтата от слънчогледа и царевицата ще спаси годината, пропаднаха", добави Костадинов. Той коментира, че стопани в региона вече подават заявления да им бъдат признати като напълно пропаднали площи с фуражната култура. В резултат на засушаването зърнопроизводители жънат по 50-100 килограма слънчогледово семе от декар.

Пазарът на пшеницата е в застой, като търговците предлагат изкупна цена като миналата година - 300-310 лева за тон, но тогава средният добив достигна 500 килограма зърно, а сега е 178 килограма, описва ситуацията в Добруджа председателят на НАЗ. Според него подобно е положението и в други райони в Източна България.

Костадинов добави, че за обявяването на форсмажорните обстоятелства като доказателство могат да се ползват данни от Националния институт по метеорология и хидрология за липсата на влага. НАЗ възнамерява и да проведе среща с Асоциацията на банките в България, за да бъдат облекчени стопаните, пострадали от сушата, с мерки за есенната сеитба.

Споделяне

Още от Бизнес