Земетресение 3.8 по Рихтер в София, епицентърът отново е Перник

Земетресение 3.8 по Рихтер в София, епицентърът отново е Перник

Ново земетресение бе усетено в 00.59 часа в София. Трусът е бил с епицентър около кв. Нова Църква в Перник и е с магнитуд 3.8 по Рихтер и дълбочина 10 километра, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Минути след труса българските сеизмолози съобщиха за магнитуд от 4 по Рихтер, но по-късно данните бяха коригирани на 3.8.

Според Средиземноморския сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд от 4.3, а Националният сеизмологичен институт на САЩ съобщи за 4.5 по скалата на Рихтер.

Директорът на института в БАН Николай Милошев обясни, че става дума за вторичен трус след силното земетресението от 5.8 в ранните часове на вторник, чийто епицентър отново бе в района на Перник и не причини сериозни щети.

Сеизмолозите предупреждава, че затихващи трусове могат да се очакват през следващите седмици и месеци.

На 23 май бяха регистрирани още три труса. Първият беше с магнитуд от 3.3 по скалата на Рихтер, следващите два - 2.9 и 3.1.

Новият трус, усетен минута преди 1 ч. тази нощ, бе сравнително кратък и придружен с глух тътен. Няма данни за пострадали хора и разрушения.

Много жители на Перник отново са излезли на улиците. В София е по-спокойно и навън има далеч по-малко хора, отколкото в нощта срещу вторник, вероятно заради изтощението от безсъниците и напрежението, както и заради хладното време. Както и в нощта на 22 май, в първия час след сегашното земетресение големите телевизии не реагираха с извънредни новини.

Кметът на Перник Росица Янакиева заяви пред ”Дарик”, че трусът е усетен осезаемо. Според Янакиева, обаче, хората вече се отнасят по-спокойно към серията от по-слаби земетресения след основния трус от 22-ри май.

Споделяне

Още по темата

Още от България