Земетресение на италианския остров Иския взе две жертви

Пожарникарите успяха да спасят три деца от едно семейство, затрупани под отломките

Две жени са загинали, над 20 души са ранени, а три деца са изчезнали при земетресение от над 4 по скалата на Рихтер на южния италиански остров Иския, съобщават световните агенции.

Според американския геоложки институт силата на труса е била 4,3, а според Европейския сеизмологичен център - 4,5.

Две тела бяха намерени, а още 20 души са ранени в резултат на разрушенията. Има и изчезнали хора, като техният брой все още се уточнява.

Трусът е станал малко преди 21:00 ч. местно време (22:00 ч. наше време) в понеделник. Епицентърът му е бил край Иския, на дълбочина 10 км.

И двете жертви са загинали в района на град Касамикола. Първата е ударена от срутила се мазилка на църква, а тялото на втората беше намерено от спасители в останките на къща..

Италианските спасителни служби успяха да извадят три деца, затрупани под отломките след снощното земетресение. През нощта пожарникарите извадиха изпод развалините 7-месечния Паскуале и баща му. Те останаха през цялата нощ в контакт със 7-годишния Матиас и с 11-годишния Чиро, докато на сутринта не успяха да извадят и тях.

Спасителите достигнаха до Матиас около 10.30 ч. (11.30 ч. българско време). Той бе откаран с линейка в болница. Брат му Чиро беше изваден около 13 ч. (14 ч. българско време) и също бе хоспитализиран. Според журналистите, които видели носилката да минава, той е бил в съзнание.

"Чиро също е жив и здрав! Пожарникарите не спряха работа в продължение на часове, за да спасят трите деца", съобщи пожарната в Туитър.

Бащата на децата обясни, че е бил в кухнята, когато горният етаж се срутил върху апартамента им. Децата били в стаите си, а съпругата му, бременна в петия месец, била в банята. Тя успяла да излезе през прозореца и да сигнализира.

Остров Иския, намиращ се срещу Неапол, е пълен с гости заради разгара на летния сезон на почивките. Много хора са избягали на улиците от домовете и болниците, разказват източници на "Ройтерс".

Иския е вулканичен остров на около 30 км западно от Неапол и е популярен сред туристите заради термалните извори и вулканична кал. Годишно тук идват до 6 милиона посетители.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?