Земетресение от 3.5 по Рихтер бе усетено край Перник

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети

Земетресение от 3.5 по Рихтер бе усетено край Перник

Земетресение с магниуд 3.5 по скалата на Рихтер бе усетено край Перник около 4.53 часа в четвъртък сутринта, съобщи Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

По данни на Европейския сеизмологичен център епицентърът на труса е бил на 7 км северозападно от града, а дълбочината му е била на малко над 15 км.

Епицентърът е регистриран край село Мещица, където през май 2012 г. имаше земетресение от 5.8 по Рихтер, което причини сериозни щети по къщите.

След труса в четвъртък няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, уточниха от пресцентъра на МВР. Земетресението е било усетено и в южните и югозападни квартали на София, но е било толкова слабо, че не би могло да предизвика някаква щети.

Жители на Перник разказаха, че са чули нещо като гърмеж. Дежурният сеизмолог на БАН Благовеста Бабачкова коментира, че това е обичайно за земетресенията в района заради геоложка особеност и не е свързано със силата на земетресението. По думите ѝ  това е слабо земетресение и трусове с такъв магнитуд у нас се случват средно веднъж на месец.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?