Земетресение от 5.1 по Рихтер в Турция, усетено е в Южна България

Земетресение с магнитуд от 5.1 по скалата на Рихтер разлюля в полунощ Турция и предизвика паника и уплаха сред населението. Трусът е усетен и високите етажи на сградите на места в Южна България. Няма данни за щети и жертви.

Епицентърът на земетресението е бил в Мраморно море на дълбочина 14.9 км. Регистрирано е в 23.54 ч. В четвъртък от сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул, съобщи CNN. Последвали са вторични трусове с по-нисък магнитуд.

Много жители на Истанбул и турската част на Тракия са напуснали домовете си уплашени от труса. Местните телевизии показаха хора, които стоят на улиците и в колите си. Жителите на Истанбул все още помнят ужаса от 17 август 1999 г., когато в района на Мраморно море бе регистрирано едно от най-силните земетресения в Турция с магнитуд от 7.4 по Рихтер.

Природното бедствие тогава отне живота на около 18 000 души. Разруши голяма част от най-големия турски град, а общите загуби от земетресението бяха оценени на 8.5 млрд. долара.

По думите на директора на сеизмологичнатa обсерватория Доган Калафат снощният трус е произлязъл именно по северноанадолския разлом, по който стана и катастрофалното земетресение през 1999 г. Северноанадолският разлом е активен, по него винаги може да се очакват трусове и населението трябва да бъде подготвено, посочи Калафат, като изтъкна необходимостта от укрепване на сградите.

Трусът е усетен на места и в България, съобщи БГНЕС. Земетресението е усетено по високите етажи на сградите в Бургас, Кърджали, Несебър и Пловдив като продължителността му е била около 10 секунди.

Неотдавна съвместно изследване на истанбулското кметство и специалисти от Международната японска агенция за сътрудничество разкри, че земен трус с магнитуд 7.5-7.7 по Рихтер в района на Истанбул може да отнеме живота на между 70 000 и 90 000 души. Докладът си учените направили въз основа на сценарии на четири възможни земетресения с различна сила - 6.9, 7.4, 7.5 и 7.7 по Рихтер.

Споделяне

Още от Свят