Земетресение разлюля Северното Черноморие, София се наводни от дъжд

Земетресение с магнитуд около пета степен по Рихтер изплаши Североизточна и Централна България в сряда сутринта. По същото време София бе наводнена от проливен дъжд, тъй като много отводнителни шахти отново се оказаха извън строя.

Земният трус е регистриран в 10.49 часа, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ) епицентърът на труса е в Черно море, на 63 км източно от Варна на дълбочина от 10 км.

Земетресението е регистрирано в познатото на сеизмолозите Шабленско огнище, което е известно със силни земетресения в по-далечното минало.

Около 120 са получените обаждания на телефон 112 във връзка с бедствието. На някои места има напукани стени на сгради и паднали комини. Най-много са щетите в село Камен бряг, където има паднали тавани и счупени стъкла.

В Добричка област има щети по покриви на селски къщи, както и паднала мазилка от фасади на сградите. Няма данни за сериозни разрушения и пострадали, съобщават от Гражданска защита.

Трусът е усетен най-силно в Добруджа и Североизточна България, в районите на Добрич, Варна, Нови Пазар и Русе, където изплашени граждани напуснаха домовете и работните си места. Люлеенето на земята се почувства и в Никопол, Плевен, Разград, Силистра, Бургас, Търговище, Шумен, както и по високите етажи в София.

"Ние не се боим от такива земетресения и хората не бива да се боят от тях. Тези земетресения са достатъчно слаби, както да предизвикат разрушения, активизиране на свлачища или вълни цунами, така и по въздействията, които бяха наблюдавани по цялото крайбрежие", заяви Бойко Рангелов от Геофизичния институт на БАН.

Земетресението не стана повод за опустяване на плажовете по северното Черноморие.

В същото време София осъмна с проливни дъждове, гръмотевици и градушка. В столицата са регистрирани най-обилните валежи в страната – 48 литра на квадратен метър. Спасителни екипи на Гражданска защита работиха непрекъснато по отводняване на  улици и подлези и отстраняване на паднали дървета.

Булевард"Цариградско шосе" на изхода от София приличаше на море. Заради непочистени шахти колите буквално плуваха във водата, някои от тях затъваха. Сутринта кола паднала в шахта за кабели и е била извадена от Гражданска защита. Заради потъналия във вода път се образува и огромно задръстване. Хората от съседните  къщи сами се опитваха да се справят с бедата, тъй като след многобройни обаждания “Софийска вода “не е реагирала и не е отпушила каналите. 

Дъждовете и гръмотевичните бури ще продължат и в четвъртък.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?