Земетресение с магнитуд 2.8 по скалата на Рихтер е регистрирано в 9 часа и 19 минути в Ямбол

Земетресение с магнитуд 2.8 по скалата на Рихтер е регистрирано в 9 часа и 19 минути в Ямбол, съобщи оперативният дежурен в Държавната агенция "Гражданска защита", позовавайки се на данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Няма данни за жертви и щети.

Епицентърът на земетресението е на 10 километра северно от Ямбол, близо до село Завой. В общините Стралджа, Болярово и Елхово трусът не е бил усетен. От Гражданска защита призовават хората да не се поддават на паника, тъй като из града вече тръгнаха първите слухове за предстоящи трусове от пророчества на "екстрасенси" , които са можели да предвиждат земетресения. Нито едно от тези твърдения не може да бъде вярно, категорични са от геофизичния институт на БАН и от Гражданска защита. Голяма част от жителите на Ямбол, които имат роднини в близките села, се изтеглят нататък. За по-голяма безопасност някои са се пренесли да живеят в гаражите си. Въпреки уверенията на Гражданска защита, градът е в паника.

Нормално е при плитки земетресения на 10-15 км. в земната повърхност да има последващи леки трусове, каза за БТА Румяна Главчева от Геофизичния институт на БАН.

Възможни са още леки земетресения, защото в района на Ямбол се наблюдава повишена активност на земните пластове, информираха от БАН.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?