Земетресение с магнитуд 8.8 разтресе Чили

Земетресение с магнитуд 8.8 разтресе Чили
Изключително силно земетресение с магнитуд 8.8 по скалата на Рихтер удари централните райони на Чили в събота и по последни данни отне живота на над 300 души. Епицентърът на труса е засечен на около 115 км от град Консепсион и на 325 км от столицата Сантяго в 3:30 часа местно време.

Президентът Мичел Бачелет съобщи, че големи вълни, предизвикани от труса, са засегнали и островната група Хуан Фернандес в южната част на чилийското крайбрежие. Тревога заради опасност от цунами бе обявена по целия западен бряг на Южна и Централна Америка, както и по целия тихоокеански басейн - в Хавай, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Русия.

Бачелет призова хората да запазят спокойствие и да се свържат с властите, ако имат нужда от помощ. Летището в Сантяго бе затворено, а всички полети са отменени до второ нареждане.

Сеизмолозите продължават да регистрират много силни вторични трусове с магнитуд между 5.2 и 6.9. Консепсион е вторият по големина град с население от 200 000 души, а заедно с предградията населението нараства до 670 000 жители.

Сградите в Сантяго, която се намира на 317 км югозападно, силно са се разлюлели и части от града са без ток, телефони и Интернет.

Все още няма точна информация за разрушенията в Консепсион заради прекъснатите комуникации. Бачелет призова хората да не посещават най-тежко засегнатия район заради множеството паднали мостове и разрушените пътища.

Само преди два месеца заметресение от 7-ма степен причини смъртта на над 200 000 души в Хаити. В Чили е измерено и най-силното земетресение в човешката история от момента, в който се води статистика. През 1960 година чилийският град Валдивия бе сполетян от трус с магнитуд 9.5 по Рихтер, който причини смъртта на над 1600 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?