Земетресение със сила 8,2 край брега на Аляска, има предупреждение за цунами

Земетресение със сила 8,2 край брега на Аляска, има предупреждение за цунами

Земетресение с магнитуд 8,2 удари на 256 км югоизточно от Чиниак, в Аляска, на дълбочина 10 км, в 9 ч. и 31 мин. по Гринуич, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.

След труса бе издадено предупреждение за опасност от цунами за части от Аляска и Канада, както и се води наблюдение за опасност от приливни вълни по цялото западно крайбрежие на Съединените щати, съобщи американската служба за наблюдение на цунами.

 

По-късно предупреждението за цунами, издадено за западното крайбрежие на САЩ и Канада бе отменено. Отменено бе и предупреждението за цунами за Хавайските острови.

 

Заради предупреждението след земетресението, което по последни данни е било с магнитуд 7,9, жителите на град Кодиак на едноименния остров бяха евакуирани посреднощ.

 

Епицентърът на труса бе на 280 километра от бреговете на остров Кодиак на дълбочина 25 километра.

 

Три часа след труса и подадената тревога за цунами, приливни вълни не бяха регистрирани и Националният център за предупреждение за цунами отмени тревогата за щатите Калифорния, Орегон, Вашингтон и провинция Британска Колумбия в Канада. Остава в сила малка степен на тревога за някои райони в южноцентралната част на Аляска.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?