Земетресението в Иския изложи на показ проблема с незаконното строителство

Една трета от новите жилища в Южна Италия са построени незаконно

Земетресението в Иския изложи на показ проблема с незаконното строителство

Слабото, но довело до жертви земетресение на италианския курортен остров Иския изложи на показ дълбоко политическо разделение относно разпространението на опасно незаконно строителство, пише в сряда агенция Ройтерс.

Трусът, официално записан в Италия с умерената сила от 4.0, събори сгради, уби двама души и рани десетки в район, жителите на който преди седем години се разбунтуваха, за да попречат на булдозерите да съборят незаконно построени жилища.

 

"Нелепо е, че хора умират при земетресение с подобна сила", заяви пред Ройтерс Франческо Педуто, председател на италианската национална асоциация на геолозите. "В други развити страни земетресение като това не би причинило никакви щети".

През 2015 г. една пета от новите жилища в Италия са били построени незаконно, според статистическото бюро ISTAT, което е повишение спрямо 9 на сто през 2008 година. В четири южни области, включително Сицилия и Кампания, където се намира Иския, преди две години съотношението е достигало доста над една трета, пише Ройтерс.

Правният статус на сградите, срутили се в понеделник вечерта, е неясен. Но смъртните случаи доведоха до подновяване на дебата за проблема със строителите, които заобикалят правилата, включително нормите, гарантиращи, че домовете могат да устояват на земетресения.

 

Иския като символ на незаконното строителство

"Иския винаги е била символ на нелегалното строителство, безразборно изливане на цимент и безнаказаност", заяви в свое изявление след земетресението природозащитната организация "Легамбиенте".

Трусът беше усетен три дни преди първата годишнина на много по-силното земетресение с магнитуд 6,2 отнело живота на близо 300 души в Централна Италия, повечето от тях в град Аматриче.

Правителството и политическите партии заявяват, че искат да се справят с проблема, но показаха колебание да предприемат действия, отговарящи на думите, особено скоро преди местните избори в Сицилия, които предстоят през ноември, и националните избори в началото на следващата година.

Много жилища, особено в бедната южна част на страната, са построени незаконно, за да се спестят пари и време чрез избягване на данъци и бюрократични процедури. Собствениците им се противопоставят на опитите за прилагане на закона.

Анджело Камбиано, бивш кмет на малкия сицилиански град Ликата, плати висока цена за борбата си с проблема. Първо получаваше анонимни заплахи, а накрая беше свален от поста си от собствените си съветници. След встъпването си в длъжност през 2015 г. той разруши 67 незаконни жилища, предимно ваканционни домове по крайбрежието.

Подходът на Камбиано беше необичаен. Правителства с всякакви политически окраски предпочитаха да обявяват редовни амнистии за незаконното строителство, позволявайки на виновните да легализират позицията си, като платят скромна глоба, без постройките да бъдат събаряни.

Антисистемната партия "Движение 5 звезди", която е фаворит на предстоящите регионални избори в Сицилия, беше подложена на критики този месец, след като неин кандидат заяви, че неадекватните жилищни политики са принудили много сицилианци да строят незаконно.
Мнозина сметнаха думите му за оправдание за незаконното и нестабилно строителство. "Пет звезди", чиито лозунги са законността и устойчивото развитие, беше подложена на критики за отказа от принципите си в стремежа към власт.

Луиджи ди Майо, най-влиятелният депутат на движението, обясни, че "всички жилища, за разрушаването на които има заповед, трябва да бъдат съборени".

Трагичен прецедент

Земетресенията не са новост за остров Иския, разположен край южния пристанищен град Неапол. Голям трус през 1883 г. е отнел живота на над 2000 души на острова. Въпреки това не е направено много, за да станат къщите по-безопасни, отколкото са били навремето.

Преди седем години стотици жители издигнаха барикади и хвърляха бутилки, за да спрат булдозерите, преди те да стигнат до първата от 600-те незаконно построени жилища, които трябва да бъдат разрушени. Почти всички жилища бяха спасени, а в центъра на острова, засегнат най-тежко от земетресението в понеделник, имаше сблъсъци.

Островът има само 64 000 жители, но те са внесли 27 000 искания за възползване от амнистии за незаконно строителство през последните 30 години.

Въпреки усилията на природозащитните групи и останалите на думи изявления на политиците, незаконното жилищно строителство в Италия продължава с бързи темпове въпреки че строителната индустрия като цяло беше засегната тежко от трикратната рецесия след 2008 година.

Незаконното строителство може да намали цената на ново жилище с повече от 50 на сто, според Легамбиенте, благодарение на икономиите на материали и работна ръка, както и цените на разрешителни и данъци. Но в страна, в която често има наводнения и свличания на земни маси, както и земетресения, то може да се окаже и проява на недалновидност.

"Прекалено много пъти сме плакали за хора, погребани под останките на незаконно построени жилища", заяви италианският министър на инфраструктурата Грациано Делрио, цитиран от Ройтерс. "Време е да кажем: Стига толкова!"

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?