Земетресението в Македония последвано от десетки затихващи трусове

Земетресението в Македония последвано от десетки затихващи трусове

Над сто затихващи трусове, някои от които усетени на територията на България, последваха в понеделник сравнително силното земетресение в неделя в 19.18 часа българско време в района на Дойренското езеро в Македония. Тогава в сравнително рядко населената област бяха регистрирани три труса в рамките на 15 минути с магнитуд над пета степен по Рихтер. Трусовете бяха почувствани в цяла Югозападна България, включително и в София, а най-силно в Петричко, но не предизвикаха на наша територия материални щети, а само безпокойство сред населението.

Трусовете от 19 часа бяха последвани от още един силен – в 22.30 часа, който също бе от пета степен.

В понеделник затихващи трусове със същия епицентър бяха усетени най-вече в районите на Петрич, Благоевград и Кюстендил. На мястото на епицентъра те са били с магнитуд около и над 3.7 по Рихтер.

В Македония, където местните хора прекараха нощта в колите си или под открито небе заради страха да не друсне по-силно, новите трусове допълниха притесненията.

Над 90 сигнала от цялата страна са постъпили на телефон 112 във връзка със снощните земетресения. Поредицата земни трусове са предизвикали уплаха у населението на Петрич и Благоевград. Днес комисии ще проверяват в общините в тези райони дали няма напукани стени и сгради, съобщиха от областната дирекция "Гражданска защита".

Сеизмолозите предупредиха, че слабите трусове ще продължат няколко дни, възможно е и месеци. От Геофизическия институт при БАН не се ангажираха с прогноза какъв ще е периодът на затихване на това огнище.

В същия район в неделя, но най-вероятно без връзка със земетресението, а по-скоро заради поройните дъждове, в началото на Кресненското дефиле привечер се срути огромна земна маса с камъни и блокира движението по главния път Е-79. Това пък доведе до много големи задръствания, защото хората се прибираха към София в края на почивните дни.

Разчистването на прекъснатия участък продължи над три часа, след което започна пропускането на коли в едната посока. Едва в понеделник движението беше нормализирано.

Споделяне

Още от България