Земунският клан - организатор и извършител на убийството на Джинджич

Член на Земунския клан - престъпната групировка, която е обвинена от сръбските власти за убийството на премиера Зоран Джинджич, се е предал на полицията, съобщи радио Б92, позовавайки се на съобщение на сръбското правителство.

Предалият се не е замесен директно в атентата срещу Джинджич, който бе убит на 12 март пред сградата на правителството в Белград. Заради следствието името на човека, който се е предал, не се посочва. Той е казал пред специалния прокурор, че лидерите на Земунския клан Душан Спасоевич - Шиптър и Милорад Лукович - Легия са поръчали той да бъде убит, за да не свидетелства.

За издирване е обявена Лиляна Буха, за която се смята, че е един от най-активните сътрудници на Легия и Шиптър. Според полицията тя наема апартаменти и снабдява с храна и напитки убийците на Джинджич. Любиша Буха, съпруг на Лиляна Буха, разгласи неотдавна, че жена му се намира в частен затвор на Душан Спасоевич - Шиптър.

Разследването на убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич недвусмислено показва, че Земунският клан пряко е организирал и извършил атентата, пишат днешните сръбски вестници, като цитират съобщение на правителството в Белград.

В съобщението се посочва, че полицията и тайните служби на десет страни в света всекидневно доставят сведения на сръбските следствени органи. Богатството на водача на клана Легия се оценя на стотици милиони евро. Сръбското правителство посочва, че членовете на Земунския клан харчили хиляди долари за пътувания, покупки на спортни коли и недвижимо имущество в чужбина. В Сърбия се представяли като патриоти и почтени борци за сръбските интереси.

Лидерите на Земунския клан решили да убият Джинджич след неговото изявление, че е въпрос на дни тази престъпна група да бъде изправена пред лицето на правосъдието. Те се надявали, че в хаоса, който би настъпил след атентата, всички престъпления ще бъдат заличени, се посочва в съобщението.

Според сръбския вицепремиер Чедомир Йованович, Милорад Лукович - Легия и Душан Спасоевич - Шиптър се намират в Белград, пише в. Глас явности. В телевизионно интервю вицепремиерът посочил, че извънредното положение, въведено в Сърбия веднага след убийството на Джинджич, ще продължи, докато не бъдат заловени извършителите и поръчителите на това убийство. Той добавил, че по данни на сръбското министерство на вътрешните работи от въвеждането на извънредното положение са били задържани 3000 души, като 1000 са били изпратени в ареста. Арестувана е майката на един от фигуриращите в списъка за арести членове на Земунския клан.

Директорът на белградския окръжен затвор Аца Йованович, цитиран от в. Вечерне новости, казва, че затворът никога не е бил пълен толкова много, както сега - около 900 души.

Сръбските вестници пишат, че с арестуването на членове на престъпни групировки е прекъсната главната верига за търговия с наркотици и наркоманите са в паника. Цените на дрогата се е покачила двойно след задържането на членове на Земунския клан, главният наркодистрибутор на сръбския пазар. Наркоманите изпадат в абстинентна криза, което може да доведе до повишаване на броя на кражбите, пише в. Глас явности.

Споделяне

Още от Балкани